O-STA

Internet stvari prinaša korenite spremembe v oskrbno verigo

Podobno, kot je internet pred leti že preobrazil svet, naj bi internet stvari povsem preobrazil še industrijo in logistiko.

Špica je na področju interneta stvari delovala v kompetenčnem centru Opcomm in z Andrejem Planino, strokovnjakom za informatizacijo oskrbnih verig, pripravila na serijo intervjujev, ki osvetlijo spremembe in napredek, ki jih internet stvari prinaša v oskrbno verigo.

Kako lahko internet stvari pomaga podjetjem? Kako lahko s pomočjo interneta stvari izboljšajo svoje poslovanje?
Andrej Planina:
Podjetja bi s pomočjo konceptov interneta stvar pridobila stalen vpogled v dogajanje v njihovih procesih, ne da bi kdorkoli moral karkoli vnašati v računalnike. Delovni stroji, artikli, proizvodne hale, paketi, vozila in ostali predmeti bi sami v centralno bazo sami javljali, kaj .. preberite celoten 1. del intervjuja.

Kaj je potrebno za uvedbo sistema Interneta stvari v recimo logističnem podjetju?
Andrej Planina: Ravno oskrbne verige so področje, kjer internet stvari lahko najhitreje prinese neke koristi, saj si vpogleda že dolgo želijo prav vsi, od trgovcev, do logistov, distributerjev in proizvajalcev. Predvidevam, da bo za uvedbo koncepta interneta stvari v oskrbno verigo najlažje uporabiti RFID tehnologijo v kombinaciji s senzorji temperature in morda še vlage ter GPS. Na paletah in vozičkih vidim take kombinirane senzorje, na vratih ... preberite celoten 2. del intervjuja.

Recimo, da se podjetje odloči, da bo te koncepte uvedlo v svoje poslovanje. Kako naj se to podjetje loti projekta?
Andrej Planina:
Pomembno za uvedbo interneta stvari v oskrbno verigo je, da se je vsi udeleženci oskrbne verige lotijo skupaj. Nič ne bo pomagalo, če bo palete sledil samo prevoznik ali samo trgovec. Investicijo in prednosti morajo načrtovati vsi skupaj, le tako bo investicija dobro ... preberite celoten 3. del intervjuja.

Prijava na objave bloga Mobilni informacijski sistemi.

O podjetju ŠPICA

Špica je vodilni slovenski ponudnik rešitev za obvladovanje oskrbne verige, registracijo delovnega časa in kontrolo pristopa. Kot pionir na tem področju v osemdesetih in izkušen strokovnjak danes ponuja bogato znanje ter široko bazo instalacij. Špica razvija in ponuja lastne rešitve tako v Sloveniji, kot tudi na Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji in v Bosni. Na mednarodnih trgih so prek pooblaščenih distributerjev zastopani v 30 državah.

Dodatne informacije

Lea Lipovšek, Vodja marketinga in odnosov z javnostjo
Špica International, d.o.o.
Pot k sejmišču 33
1231 Ljubljana - Črnuče

M: 031 709 224
E:
lea.lipovsek@spica.com
T: 01 568 08 27
W:
www.spica.si