O-STA

Ljubljana, gostiteljica svetovnega kolesarskega prvenstva za kolesarje amaterje

Ljubljana, 27. avgust 2014 - V Ljubljani bo med 28. in 31. avgustom 2014 potekalo svetovno prvenstvo za kolesarje amaterje UWCT Final Ljubljana 2014. Ljubljana tako že drugo leto zapored - lani je tu potekalo evropsko prvenstvo v košarki - gosti športno tekmovanje na najvišji ravni in se s tem vse bolj uveljavlja tudi na zemljevidu športnih mest!

Svetovno prvenstvo organizira KD Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Kolesarske zveze Slovenije ter časopisne hiše Delo in številnih sponzorjev, ki so zvesti tudi Maratonu Franja BTC City. Svetovna kolesarska zveza je odlični ekipi z Gorazdom Penkom na čelu, ki vsako leto organizira največji kolesarski praznik v Sloveniji, Maraton Franja BTC City, zaupala organizacijo kolesarske dirke, ki bo na enem mestu združila elito svetovnega amaterskega kolesarstva. Za Ljubljano prvenstvo pomeni pomemben dejavnik prepoznavnosti v svetovni športni javnosti ter jo hkrati postavlja na zemljevid kolesarskih mest.

Na svetovnem prvenstvu bodo sodelovali najboljši kolesarji in kolesarke različnih starostnih skupin (9 moških in 8 ženskih kategorij), ki so se nanj uvrstili skozi 10 kvalifikacijskih tekmovanj. Ta so potekala po vsem svetu in so del UWCT toura, katerega krona je prav svetovno prvenstvo v Ljubljani. Prijavljenih je 1.545 tekmovalcev in tekmovalk iz 43 držav, največ kolesarjev pa prihaja iz Avstralije, kar 82. Med drugim se bo tekmovanja udeležila tudi kolesarka in 13 kolesarjev, starejših od 70 let. Poleg tekmovalcev iz kolesarsko uveljavljenih držav, bodo tekmovali tudi kolesarji iz Ugande, Združenih arabskih emiratov in še nekaterih drugih eksotičnih kolesarskih držav. Pričakujemo, da bo v teh dneh v Ljubljano prispelo vsaj 2.500 udeležencev (tekmovalci in spremljevalne ekipe), zato ima prvenstvo poleg športnega tudi velik pomen za Ljubljano v turističnem in ekonomskem smislu, saj predvidevamo, da bo v našem mestu med prvenstvom zabeleženih vsaj 12.500 nočitev.

Da se bodo tekmovalci ter člani njihovih spremljevalnih ekip v Ljubljani počutili še bolje, smo zanje pripravili naslednje ugodnosti: brezplačna vožnja za akreditirane udeležence z mestnimi avtobusi, 50% popust pri vožnji z vzpenjačo na Ljubljanski grad in brezplačen ogled gradu, popust pri vožnji po Ljubljanici z ladjico Emonca ter popuste v nekaterih trgovinah v prestolnici in BTC Cityju. Športniki bodo lahko obiskali tudi kolesarski sejem na prireditvenem prostoru v BTC Cityju. Hkrati smo v barvah prvenstva opremili tudi izložbe nekaterih trgovin v mestnem središču in v BTC Cityju.

Prvenstvo se bo začelo v četrtek, 28. avgusta 2014, s kronometrom. Dan kasneje bo ob 20. uri na Kongresnem trgu potekala otvoritvena slovesnost, pred tem - ob 18. uri - bo tam tudi start štafetne

tekme. Vrhunec svetovnega prvenstva bo v nedeljo, 31. avgusta 2014, ko bosta na sporedu velika in mala cestna dirka. Start in cilj bosta v BTC City Ljubljana, kolesarje pa bo pot vodila po progi vsakoletnega maratona Franja BTC City.

Zaradi tekmovanja bodo zaprte nekatere ceste in ulice, po katerih bodo vozili kolesarji. Udeležence v prometu prosimo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije ter navodil organizatorjev. Podrobni podatki o zaporah cest bodo objavljeni na spletnih straneh www.ljubljana.si, www.btc.si in uwct.franja.org/domov.html.


Ljubljana, kolesarsko mesto

Ljubljana se je v skladu z vizijo "Ljubljana 2025" razvila v trajnostno, zeleno in športno mesto, v katerem se trudimo zagotoviti kakovostno življenje meščank in meščanov vseh generacij. V tem okviru posebno pozornost namenjamo tudi urbanemu kolesarjenju, saj želimo, da čim več meščanov svoje vsakodnevne poti opravlja na dveh kolesih. Naša prizadevanja pri spodbujanju kolesarjenja že kažejo rezultate, ki so jih prepoznali tudi izven naših meja. Ljubljana je tako spomladi prejela nagrado za Evropski teden mobilnosti 2013 za uspešno izvedene dejavnosti v lanskem Evropskem tednu mobilnosti, kjer posebno pozornost posvečamo zlasti kolesarjenju. Dodajmo še, da je Ljubljana edino mesto, ki je to nagrado prejelo dvakrat.

Naša prizadevanja na področju trajnostnega razvoja so nam priborila tudi prestižni naziv "Zelena prestolnica Evrope 2016". To, najvišje priznanje Evropske komisije na področju trajnostnega razvoja mest, je velika čast ter priznanje, da je začrtana pot trajnostnega razvoja Ljubljane pravilna, hkrati pa tudi dodatna zaveza, da moramo vztrajati na začrtani poti.

Da je kolesarjenje v Ljubljani izredno priljubljeno, kaže tudi več kot uspešno delovanje sistema samopostrežne izposoje koles BicikeLJ. V dobrih treh letih delovanja BicikLJa smo zabeležili že dva milijona izposoj. To pomeni, da je bilo vsako od koles v povprečju izposojeno šestkrat na dan, v tem času pa je BicikeLJ uporabljalo okrog 55 tisoč meščank in meščanov ter obiskovalcev mesta. Dodajmo še, da se je prejšnji mesec mreža razširila tudi v BTC City, kjer si kolesa lahko izposodite na treh novih postajališčih - pri Cityparku, pri vodnem mestu Atlantis in pri tržnici BTC City.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si