O-STA

Spomin na 71. obletnico javne zaprisege Rabske brigade

Mašun, 7.9.2014 V nedeljo je bilo na Mašunu kljub deževnemu vremenu in nič kaj prijaznim temperaturam zbranih preko 500 ljudi, ki so se udeležili proslave ob 71. obletnici slovesne prisege Rabske brigade. Slavnostni govornik in vsekakor tudi glavni junak na prireditvi je bil akademik, dr. Anton Vratuša - Vran, ki je s svojo energijo pri svojih 99 letih navdušil vse prisotne. Njegov govor, v katerem je opisal dogodke izpred 71 let je bil tako doživet, da so si lahko prisotni dogodke lahko živo predstavljali, nekaterim se je celo utrnila kakšna solza.

V kulturnem programu so nastopili kvintet trobil Slovenske vojske, pevski zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ilirska Bistrica, člani Zveze partizanskih kurirjev Slovenije, društva TIGR Primorske in učenci Osnovne šole Toneta Tomšiča iz Knežaka.

Kako pomembna je bila ustanovitev Rabske brigade, pove že samo dejstvo, da jo je ob slovesni zaprisegi leta 1943 nagovoril tudi general Franc Rozman Stane, takratni komandant Glavnega štaba narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije. Slavnostno prisego pa je opravil duhovnik Jože Lampret, ki je deloval pri Glavnem štabu.

O velikem pomenu podviga taboriščnikov, ki so v najtežjih razmerah v taborišču smrti na Rabu ustanovili najprej udarni bataljon in po kapitulaciji Italije partizansko brigado, ki je štela preko 700 borcev, govori tudi število delegacij ki so se udeležile letošnje prireditve. Spomin na borce brigade so počastili številni občani Ilirske Bistrice in Loške doline, na čelu z županoma obeh občin, člani Zveze borcev iz mnogih slovenskih združenj, člani drugih slovenskih veteranskih in domoljubnih društev, predstavniki partizanskih organizacij iz Italije in Hrvaške. Občino Rab je predstavljala županja Rosanda Krstinić Guščić, ki je vodila številno delegacijo.

Delegacije so pri spominski plošči na gozdarskem domu položile vence v spomin in čast zgodovinskemu dogodku.