O-STA

Jubilejno srečanje internirank v Portorožu 2014

V Hotelu Slovenija v Portorožu bo od petka 12. septembra do ponedeljka 15. septembra 2014 potekalo 20. jubilejno tradicionalno vseslovensko srečanje bivših internirank-internirancev, političnih zapornic-zapornikov, ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev.

Svečana proslava bo v nedeljo 14. septembra 2014 ob 11.00 uri v Kongresnem centru dvorane Colombo hotela Slovenija v Portorožu. V kulturnem programu bodo sodelovali: Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič iz Trsta, orkester Slovenske vojske s solisti, recitatorja Aleksander Valič in Domen Valič, Silvana Knok.

Na svečanosti želimo mladi generaciji v domovini in zamejstvu na neposreden način, pod osebnim pokroviteljstvom predsednika države Republike Slovenije g. Boruta Pahorja, pisatelja Borisa Pahorja, z predsednico avstrijskega državnega sveta go. Ano Blatnik, z evropsko poslanko mag. Tanjo Fajon, z Zvezo Slovenskih žena iz Celovca, z sekcijo Zveze partizanov VZPI - ANPI Evald Antončič in SKD Vesna iz Križa pri Trstu, mladim iz zamejstva (Celovca in Trsta) in domovine predati tradicijo in negovanje dediščine, ki jo je domoljubno in neizmerno hrabro udejanila generacija slovenskih taboriščnic in taboriščnikov v spomin in opomin, da se te grozote nikoli ne ponovijo.

Razmere doma in po svetu nas ponovno opozarjajo na aktualnost, pomen in sporočilnost, ki ga v slovenski prostor posreduje naše srečanje in proslava.

Veseli bomo, če bo tudi vaš cenjeni medij slovenski javnosti predstavil ta slavnostni dogodek, s katerim se spominjamo 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča in vseh 9.853 slovenskih rodoljubov, katerih življenja so ugasnila v dimnikih krematorijev.

Spoštovani - zelo se trudimo in prizadevamo, da jubilej še posebej svečano obeležimo. Zelo bomo veseli in počaščeni, če se boste lahko odzvali našemu povabilu in medijsko obeležili dogodek.

Predsednik Organizacijskega odbora Matjaž Špat