O-STA

Velenje praznuje

Velenje, 15. september 2014 - Te dni je dogajanje v Velenju praznično obarvano. Mestna občina Velenje ima namreč 20. septembra občinski praznik, letošnje leto pa je tudi jubilejno, saj mineva 55 let od uradnega odprtja novo zgrajenega mestnega središča in 750 let od prve omembe trga.

Ob občinskem prazniku bodo vsa velenjska gospodinjstva, kot že dve leti doslej, v nabiralnike dobila tudi posebno publikacijo, s katero bomo tokrat nekoliko podrobneje predstavili dejavnosti Mestne občine Velenje na področju pridobivanja evropskih sredstev in izvajanja evropskih projektov. V letošnjem letu namreč mineva deset let od vstopa Slovenije v Evropsko unijo, prav toliko časa pa v okviru velenjske občinske uprave deluje tudi tako imenovana projektna skupina, ki se je specializirala za prijave na evropske in druge razpise ter za vodenje projektov.

V okviru občinskega praznika pripravljamo številne dogodke in prireditve, največ jih je prav te dni.

Tako bomo že v četrtek, 18. septembra, skupaj z Muzejem Velenje odprli obnovljeno pešpot, ki vodi od Vile Biance do Velenjskega gradu. Pot bo sedaj osvetljena, na razglednih točkah bodo k počitku vabile nove klopi, Muzej Velenje pa je ob poti pripravil tudi razstavo, s katero predstavljajo preteklost mesta Velenje in Šaleške doline. Odprtje prenovljene pešpoti in razstave bo v četrtek, 18. septembra, ob 18. uri ob vznožju poti pri Vili Bianci.

V petek, 19. septembra, pripravljamo ob 17. uri v Domu kulture Velenje osrednjo slovesnost ob prazniku mestne občine Velenje. Slavnostni govornik bo župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. Glasbeni program na slovesnosti bodo pripravili Gordana Hleb ter Miha in Jure Smirnov Oštir.

Na slovesnosti bodo podeljena najvišja občinska priznanja. Grb Mestne občine Velenje prejme letos Rudarski oktet za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na področju glasbe in Martin Steiner za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na športnem področju. Plaketo Mestne občine Velenje bosta prejela Janez Hrovat za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na vseh področjih družbenega udejstvovanja in Alojz Kričej za dolgoletno prizadevno in uspešno delo na področju godbeništva.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič pa se je odločil, da letos podeli tudi dve Županovi priznanji. Županovo priznanje bo prejel Bojan Prelovšek za zasluge na področju Civilne zaščite in za pomoč pri naravnih nesrečah. Direktorica Doma za varstvo odraslih Velenje Violeta Potočnik Krajnc pa bo Županovo priznanje prejela za uspešno vodenje Doma za varstvo odraslih Velenje.

Ob 18.30 se bo na ploščadi pred Domom kulture Velenje začel koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje z gosti.

Mestna občina Velenje v sodelovanju s Športno zvezo Velenje pripravlja na dan praznika mestne občine Velenje, v soboto, 20. septembra 2014, od 9. do 12. ure na Titovem trgu tradicionalno prireditev "Velenje se predstavi" in Tek očkov. Na prireditvi se bodo predstavili športna društva in klubi, izobraževalne ustanove, kulturna društva ter društva in institucije, ki delujejo na področju zdravja. Zbrane na Titovem trgu bo ob 11. uri pozdravil župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, ki bo ob 11. 30 tudi napovedal start Teka očkov.


Ob 9. uri bomo na Cankarjevi ulici v soboto, 20. septembra, pripravili prireditev ob odprtju nove tržnice. Novo tržnico bo predal namenu župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. Nastopili bodo Ansambel Spev, Ansambel Vikend in Ansambel Stil.

V Kinu Velenje si lahko v soboto ob 19. uri ogledate stare slike mladega mesta ob občinskem prazniku - projekcijo filmov Weekend v Velenju (1967) in Novo Velenje (1960).

Ob 20. uri pa bomo za zaključek prazničnega dneva pred Rdečo dvorano Velenje skupaj s podjetjem Činela, d. o. o., in ŠRZ Rdeča dvorana pripravili velik koncert ob prazniku mestne občine Velenje, nastopila bo priznana hrvaška soul-funk zasedba Soulfingers ter domača disco-funky zasedba Soul, jazz in jaz. V primeru slabega vremena bo koncert v Rdeči dvorani. Obisk koncerta je brezplačen, saj gre za darilo občankam in občanom ob prazniku.

V nedeljo, 21. septembra, pa v Sončnem parku ob 18. uri pripravljamo koncert Salonskega orkestra Lucky & The pipes za 55 let Velenja. Na koncertu bo nastopila tudi znana slovenska pevka Elda Viler. V primeru slabega vremena bo prireditev v Vili Bianci.

Prijazno vabljeni! Praznujte z nami!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje