O-STA

Krompirjeve počitnice - pravi čas za raziskovanje in kodranje možganov


V času krompirjevih počitnic v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) organiziramo počitniške aktivnosti za osnovnošolce. V Trenti se bodo od nedelje do srede družili nadobudni raziskovalci narave, v Ljubljani pa bodo od ponedeljka do srede mladi logiki kodrali svoje možgančke.

Raziskovalni tabor Trenta tokrat poteka v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom. Deset udeležencev, starih od 7 do 11 let, bo na taboru spoznalo dolino Trenta in živa bitja, ki prebivajo v njej. Podali se bodo v bližnji gozd in se naučili prepoznavati lesne vrste, naredili odtise lubja in spoznavali plodove. Del dneva bodo preživeli tudi v družbi lovca, se podali na soško pot in se spoznali s tujerodnimi rastlinskimi vrstami. Nabrali bodo liste dreves in grmov ter naredili njihove odtise. Naučili se bodo prepoznavati različne vrste lišajev in si skuhali zdravilni sirup. Prav tako bodo poiskali drobne gozdne živali in jih določili s pomočjo določevalnih ključev.

V Ljubljani pa bodo potekale Jesenske delavnice logike, ki se jih bo udeležilo enajst osnovnošolcev, ki želijo del počitnic možgane uriti z logiko, logičnimi nalogami in lingvistiko. Z logiko se bodo podali v trgovino ter reševali naloge s tabelami. Odšli bodo v svet številske logike, reševali zabavne lingvistične naloge,

kjer se jim bo mogoče malo zapletal jezik, ter se spopadali z nalogami iz izjavne logike.

Da lahko otroci in mladi počitnice preživijo na čim bolj zanimiv način, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi, v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije za njih (v sodelovanju z različnimi partnerji) vsako leto organiziramo aktivnosti s področja naravoslovja in tehnike. Na ta način udeležencem omogočamo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti. Mladinski raziskovalni tabori, ustvarjalne poletne šole in delavnice, ki jih v ZOTKS organiziramo že od leta 1967 so namenjeni vsem otrokom in mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi; še posebej tistim, ki so bili na šolskih tekmovanjih iz znanja med boljšimi, ter tistim, ki so se tudi že dokazali na področju raziskovalnega dela. Na počitniških aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo lastni izdelek.

Seznam vseh taborov v letošnjem letu in dodatne informacije lahko dobite na spletni strani http://tabori.zotks.si oziroma nam pišite na tabori@zotks.si. Lahko nas tudi pokličete od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro na 01 25 13 727. Veseli bomo vašega prispevka.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino ter drugi. Tabore, poletne šole in delavnice organiziramo v sodelovanju z različnimi partnerji.