O-STA

Giro Rosa 2015: start najprestižnejše večetapne ženske kolesarske dirke prvič v Sloveniji

Giro Rosa, najzahtevnejša kolesarska preizkušnja v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI), prihodnje leto prihaja v Slovenijo. Po uspešno zaključenem amaterskem svetovnem prvenstvu so organizatorji Maratona Franje in Svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje - KD Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana in Kolesarske zveze Slovenije - dobili zeleno luč za otvoritev ženskega gira na domačih tleh.

Giro Rosa se bo pričel s prologom 3. julija 2015 v Ljubljani na Kongresnem trgu. Sledila bo prva etapa s ciljem v BTC Cityju. Jože Mermal, predsednik častnega odbora UWCT final 2014, predsednik organizacijskega odbora Maratona Franja BTC City, boter ekipe ženskih kolesark BTC City Ljubljana in predsednik uprave družbe BTC dejstvo, da bo Ljubljana z BTC Cityjem za en dan postala prestolnica ženskega vrhunskega kolesarstva pozdravlja s ponosom: "Slovenska profesionalna kolesarska zgodba presega vsa pričakovanja. Še na začetku letošnje kolesarske sezone smo z ženskim profesionalnim kolesarstvom orali ledino, v manj kot letu dni pa nam je zaupana organizacija etape na najbolj prestižni dirki ženskega kolesarstva. Vsega tega zagotovo ne bi bilo brez naših profesionalnih kolesark, ki so v lanskem letu prvič, a suvereno, sedle na kolesa in dosegle številna spoštljiva priznanja, povabila na tekme v svetovnem merilu in odlične rezultate. Sicer pa kljub vsemu ne moremo reči, da nam je bila organizacija takšnega dogodka zaupana čez noč. Za nami so leta trdega dela, truda in predanosti temu lepemu športu. Brez Maratona Franja, ki vsako leto upraviči svoj sloves in je v vseh teh letih postal mednarodno priznan, ne bi bilo ne ženske kolesarske ekipe ne finala UWCT 2014 na ljubljanskih ulicah, ne Gira Rosa na slovenskih tleh. S tako odmevnimi športnimi dogodki pomembno prispevamo k mednarodni prepoznavnosti Slovenije na zemljevidu Evrope in sveta, k razvoju turizma in k priljubljenosti tega lepega športa tudi v rekreativnem smislu."

S spodbudnimi besedami je kolesarke na pot pospremil tudi Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana: "Ponosen sem, da se je kolesarstvo v zadnjih letih tudi v Ljubljani precej razmahnilo, in to ne samo rekreativno in profesionalno, temveč predvsem vsakodnevno kolesarjenje kot trajnostni način premikanja po mestu. Tovrstne potovalne navade prispevajo k boljši kakovosti življenja v naši prestolnici, kar so potrdile tudi mednarodne strokovne komisije, ki so nam letos namenile laskavi naslov zelena prestolnica Evrope 2016 in nagrado evropski teden mobilnosti 2013 za naša 'zelena' prizadevanja, med katera sodi tudi kolesarjenje. Veseli me, da bodo udeleženke zahtevne kolesarske dirke Giro Rosa podvig začele prav na enem najlepših trgov v Ljubljani ter v tej preizkušnji dokazale, da se s trudom in vzdržljivostjo daleč pride."

10-dnevna kolesarska dirka za dekleta, poteka že od leta 1988 in velja za najprestižnejšo tovrstno večetapno dirko v Italiji. V letošnjem letu so se na Giru Rosa prvič v 25-ih letih ter po treh letih prošenj za povabilo preizkusile tudi kolesarke prve profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana. Na dirki, na katero je sicer povabljenih le 18 najboljših ekip, so naša dekleta z dobrimi rezultati segle v sam vrh ženskega kolesarstva na svetovni ravni.

Giro Rosa bo kot pilotski projekt vključen v projekt sistemskega pristopa k oblikovanju standardov za kandidiranje, organiziranje, izvedbo in merjenje učinkov velikih mednarodnih športnih prireditev na podlagi nacionalnega interesa na državni ravni.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si