O-STA

Xirrus, pionir med izdelovalci brezžičnih dostopnih polj za hitra in zmogljiva brezžična omrežja s superiorno pokritostjo, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

predstavljata rešitev za fizično sledenje, ki omogoča sprotno spremljanje gibanja opreme, kot tudi oseb v nekem okolju. To okolje mora seveda biti pokrito z brezžičnim omrežjem Xirrus, katerega mora sestavljati več dostopnih točk tj. naprav z radijskimi oddajniki in sprejemniki. Sledenje deluje na podlagi merjenja moči signala od končne naprave do posameznih dostopnih točk, položaj pa se oceni oz. izračuna na podlagi triangulacije. Real time Location Systems (RTL) lahko zaznava signal brezžičnih oddajnikov v mrežnih karticah - npr. v prenosnikih - ali pa tudi v namenskih značkah pritrjenih na zunanjo stran opreme; značke lahko nosi tudi osebje.

RTLS lahko organizacijam koristi na več načinov, med drugim omogoča tudi:

- varčevanje stroškov,

- dvig produktivnosti,

- izboljšanje varnosti na delu,

- zaščito sredstev in premoženja, ter

- boljše poslovne storitve.

RTLS je mogoče koristiti za različne potrebe, najbolj pogoste primere uporabe naštejemo v naslednjih točkah.

  • Sledenje opremi
    V bolnišnicah je lahko koristno sledenje premičnim medicinskim aparaturam, invalidskim vozičkom ali osebju. Velika podjetja lahko sledijo gibanju transportne opreme in zabojnikom po halah in dvoriščih.
  • Izposoja in iskanje opreme
    Sledenje se lahko uporablja kot v pomoč pri izposojanju opreme na večjih in frekventnejših lokacijah kot so npr. športni ali drugi namenski objekti.
  • Odpravljanje težav v omrežju
    Če uporabnik brezžičnega omrežja prijavi pomanjkljivo delovanje, je lahko natančen podatek o njegovi lokaciji v veliko pomoč pri diagnostiki in odpravljanju težave.
  • Sledenje osebam
    Zaradi zaščite osebnosti je treba biti previden, a veliko je primerov ko so koristi sledenja pomembnejše od zasebnosti. V bolnišnici so trenutku, ko je življenjskega pomena da je pravo osebje blizu prave lokacije. S slednjem lahko zagotovimo da varnostniki redno in povsod kjer je treba krožijo po tovarni.
  • Hitro ukrepanje
    V nevarnih industrijskih okoljih ali kje drugje lahko sledenje osebam ali opremi za transport oseb zagotovi hitro pomoč in rešuje življenja v primeru delovnih nesreč.
  • Optimizacija delovnih procesov
    Pogosto nam šele dejansko sledenje osebju in opremi lahko da pravi pregled nad situacijo, ki bo dovolj natančen za optimizacijo ključnih postopkov. To lahko velja tako za dolgotrajno načrtovanje kot za sprejemanje trenutnih odločitev.
  • Prilagajanje ponudbe
    Lokacijsko prilagodljiva ponudba je lahko uspešna npr. v nakupovalnih centrih, športnih ali zabaviščnih centrih, ali drugih druženju namenjenih okoljih, kjer lahko uporabniku brezžičnega omrežja samodejno posredujemo ponudbo glede na to kje se nahaja ali v kateri smeri se giblje.
  • Spremljanje okolja
    (Environmental monitoring) nam omogoča spremljati okoljstvene faktorje kot so na primer temperatura ali vlažnost v posameznih halah ali kontejnerjih.

Več podrobnosti je na razpolago, nekaj v dokumentu na spodnji povezavi, nekaj na spletnih straneh proizvajalca, druge pa lahko pridobite od ustreznih zastopnikov:
http://www.xirrus.com/cdn/pdf/Xirrus_SolutionBrief_Locationing

http://www.xirrus.com/Solutions/Application/Location-Services

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.xirrus.com/cdn/pdf/Xirrus_SolutionBrief_Locationing

### ### ###

O podjetju Xirrus Inc.

Xirrus je vodilni ponudniki visoko zmogljivih brezžičnih omrežij iz Kalifornije, ki že od leta 2005 načrtuje in izdeluje brezžično opremo na IEEE standardih 802.11b, 802.11g ter 802.11n; podjetje samo so leta 2004 ustanovili Dirk Gates (ustanovil Xircom in ga nato za 748 milijonov USD prodal Intelu), Patrick Parker in Steve DeGennaro.

V trenutni glavni ponudbi podjetja so zmogljiva brezžična polja oz. 'Wi-Fi array', ki združujejo WLAN stikalo in več dostopnih točk v eno napravo, katera lahko učinkovito obratuje v najbolj obremenjujočih okoljih. Vsako polje vsebuje kontroler z 4, 8, 12, 16 ali 24 dostopnimi točkami in posebno segmentirano usmerjeno anteno za maksimalno učinkovitost in zanesljivost brezžičnih omrežij. Z brezžičnimi polji Xirrus je mogoče zgraditi brezžično omrežje, ki je po superiornosti, hitrosti, zanesljivosti in pokritosti popolnoma primerljivo s sodobnimi ožičenimi omrežji.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.xirrus.com

Dodatne informacije:

Denis Flandija, inženir IT varnosti

denis.flandija@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Meljska cesta 1

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com

info@real-sec.com