O-STA

Največji TEDxLjubljana doslej tudi v znamenju elektrotehnike

Minulo nedeljo 16. novembra so se v nabito polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma širile ideje in poglobljene razprave. Odvil se je namreč težko pričakovani TEDxLjubljana, ki je bil največji doslej. Med različnimi temami, ki so jih predstavili govorci, je veliko navdušenje udeležencev požel svet elektrotehnike, ki sta ga, vsak na svoj način, predstavila profesor in asistent z doktoratom iz Fakultete za Elektrotehniko. Govorca sta dokazala, da inženirstvo in elektrotehnika odpirata in podirata meje mogočega, s svojimi idejami pa predvsem izpostavila širino prostora, v katerem ustvarjajo inženirji in tako doprinašajo znanosti in vsakdanu posameznika.

Prof.dr. Damijan Miklavčič, redni profesor Katedre za biomedicinsko tehniko in Laboratorija za biokibernetiko, je v sklopu svojega TEDx govora razmišljal o vplivu električnih polj na biološke sisteme. Prof.Miklavčič je leta 2011 prejel nagrado za posebne raziskovalne dosežke na področju biomedicinskega inženirstva Vladimir Zworykin, ki jo vsake tri leta podeljuje Mednarodna zveza za medicinsko in biološko inženirstvo (IFMBE). Od leta 2003 je tudi ambasador Republike Slovenije v znanosti. Tokrat je na velikem TEDx odru navdušil številne poslušalce, ki so napolnili dvorano.

Na velikem odru se je govorcem pridružil tudi doc. dr. Gregor Geršak, univ.dipl.inž.el., asistent z doktoratom, ki deluje na Katedri za merjenja in robotiko ter v Laboratoriju za metrologijo in kakovost Fakultete za elektrotehniko. Njegove ideje so se navezovale na merjenje, saj je to središče strokovnjakovega raziskovanja: ukvarja se s teorijo merjenja, merjenjem elektromagnetnih veličin, tlaka in temperature. V zadnjih letih se osredotoča na ovrednotenje merilnih instrumentov v medicini. Kot govorec je občinstvo izjemno navdušil, saj ga v okviru merjenj v biologiji in športu še posebno zanima in veseli povezovanje fizioloških merjenj in psihologije.

Ideje in znanja so soustvarjali energijo, ki se je širila po Gallusovi dvorani.