O-STA

Slovenska filharmonija v prazničnem decembru z Beethovnovo Deveto simfonijo in Kumarjevo novo skladbo Triluna

Spoštovani,

vljudno vabljeni na četrti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo 11. in 12. decembra 2014 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

dirigentka Keri-Lynn Wilson, Orkester Slovenske filharmonije, Slovenski komorni zbor, Mešani pevski zbor Akademije za glasbo, Maida Hundeling (sopran), Barbara Kozelj (mezzosopran), Marius Vlad (tenor), Thomas Gazheli (bas-bariton)

Na spored četrtega koncerta Modrega abonmaja je Slovenska filharmonija tokrat uvrstila novo delo vsestranskega slovenskega skladatelja Alda Kumarja (1954), ki letos slavi 60. jubilej. Kumarjev skladateljski opus obsega zborovska, solistična, komorna, simfonična in vokalno-instrumentalna dela. Piše tudi glasbo za gledališče in film ter televizijo. Je dobitnik številnih nagrad, med drugim leta 2010 nagrade Prešernovega sklada.

Tokrat boste lahko slišali novo delo z naslov Triluna, o kateri je skladatelj zapisal: "Rojevanje dela je zaznamovalo prav posebno, lahko bi rekel kozmično doživetje narave, ki se je globoko zarezalo vame in zato močno vplivalo na oblikovno in zvočno plastenje nove kompozicije".

Sledila bo Simfonija št. 9 v d-molu Ludwiga van Beethovna, ki velja za vrhunec ne samo Beethovnovega, temveč nasploh simfoničnega ustvarjanja tako po velikosti in razsežnosti stavkov, kakor tudi po globini izraza.

Omenjena simfonija je že ob svoji praizvedbi presegla zgolj umetniške okvire. Tako tudi danes skladateljeva uglasbitev Schillerjeve Ode radosti kot himna združene Evrope prav zaradi življenjskega optimizma velja za simbol upanja v svetlo prihodnost človeštva.

Prihajajoči koncert Slovenske filharmonije, v izvedbi odličnih gostujočih solistov, Orkestra Slovenske filharmonije, Slovenskega komornega zbora in Mešanega pevskega zbora Akademije za glasbo, je tako odlična priložnost za premislek o letu, ki se poslavlja ter o novem, ki se začenja.

Podarite si izjemen večer v naši družbi.

Vljudno vabljeni.

www.filharmonija.si, vstopnice: Cankarjev dom, T +386 1 24 17 299/300,

E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si