O-STA

Odlični dirigent Tõnu Kaljuste ponovno v Slovenski filharmoniji

Slovenska filharmonija in Slovenski komorni zbor konec meseca januarja gostita veliko ime zborovske glasbe. V Ljubljano ponovno prihaja estonski dirigent Tõnu Kaljuste, ki je s Slovensko filharmonijo do sedaj sodeloval že dvakrat (leta 2001).

Na petem koncertu Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije bo dirigent, ki je prejel nagrado Grammy za najboljšo zborovsko izvedbo leta 2014, skupaj s člani Slovenskega komornega zbora in Orkestra Slovenske filharmonije pripravil skladbe Mozarta, Tüüra in Kõrvitsa.

Koncert bo v nedeljo, 25. januarja ob 19.uri,

v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Koncert predstavlja dve pomembni deli sodobnega estonskega zborovskega ustvarjanja: Requiem za komorni zbor, dva solista, klavir in orkester (1994) Erkkija-Svena Tüüra ter Kreekov zvezek za zbor in orkester (2007), ki ga je napisal Tõnu Kõrvits.

Prvo delo je ekspresivna uglasbitev liturgičnega besedila, ki mu je skladatelj skrbno, a inventivno sledil ter ga živo prikazal z raznolikimi zvočnimi in ritmičnimi kombinacijami. Kõrvitsovo delo pa predstavlja značajsko raznolike skladbe, nastale na podlagi nabožnih estonskih ljudskih himen, ki jih je v 1. polovici 20. stoletja zbiral Cyrillus Kreek. Dva obraza religiozne glasbe - liturgični obraz in obraz ljudske pobožnosti - uvajata znana Mozartova moteta Ave, verum corpus, K. 618 in Sancta Maria, mater Dei, K. 273 (1777).

Tõnu Kaljuste se je uveljavil kot eden vodilnih interpretov glasbe skladateljev 20. stoletja, predvsem estonskih skladateljev (Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür, Veljo Tormis, Heino Eller in Tõnu Kõrvits). Je ustanovitelj Estonskega filharmoničnega komornega zbora (1981), Talinskega komornega orkestra (1993), Nargenskega projektnega opernega gledališča (2004) ter Nargenskega festivala (2006). V 90. letih 20. stoletja je bil tudi šef dirigent Švedskega radijskega zbora ter Nizozemskega komornega zbora. Sodeloval je s številnimi vodilnimi zbori in orkestri po svetu.

Pohvali se lahko z obsežno diskografijo: snemal je za ECM, Virgin Classics in Caprice. Za album Adamova tožba z glasbo Arva Pärta je prejel nagrado Grammy za leto 2014, drugi njegovi posnetki pa so bili nagrajeni s prestižnimi nagradami, kot so Diapason d'Or, Cannes Classical Award, Edison Prize in Classic BRIT Award. Kaljuste je član Švedske kraljeve glasbene akademije in prejemnik prestižnih estonskih kulturnih nagrad, med mednarodnimi pa izstopata japonska ABC Music Fund Award ter nagrada Roberta Edlerja za zborovsko glasbo.

Časnik New York Times je Kaljustja označil kot "kompetentnega in gracioznega dirigenta", Berliner Zeitung pa kot dirigenta "s karizmatičnim, profesionalnim in hkrati nenadkriljivim vodstvom."

Vljudno vabljeni v našo družbo.

Fotografije:

SKZ

T. Kaljuste (Mannie)

Kaljuste - Lazarev

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Prodaja vstopnic: uro pred koncertom pri blagajni Slovenske filharmonije

Rezervacija vstopnic: T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si