O-STA

PRAZNUJTE KULTURNI PRAZNIK V SLOVENSKI FILHARMONIJI!

Slovenski tolkalni projekt in Slovenska filharmonija ob kulturnem prazniku s tradicionalnim tolkalnim koncertom odpirata vrata mlademu glasbenemu občinstvu;

tokrat pod naslovom "TISOČ ODTENKOV GLASBE".

V nedeljo, 8. februarja 2015, bo ob 10.00 uri v Slovenski filharmoniji nastopila skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT, katere člani so tudi tolkalci Orkestra Slovenske filharmonije.

V gosteh imajo zanimive goste: ansambel za staro glasbo CAPELLA CARNIOLA, "tanajvečja" godala filharmoničnega orkestra KVARTET KONTRABASOV SLOVENSKE FILHARMONIJE,

na koncu pa bo sledilo še presenečenje.

Program, ki bo tokrat zelo pisan, je namenjen mladim od 5. do 99. leta (in seveda vsem ostalim, ki jih zanima tolkalna glasba).

Brezplačne vstopnice so na voljo na recepciji Slovenske filharmonije, vsak delovni dan do koncerta, med 10. in 15. uro ter uro pred koncertom.

Praznujte kulturni praznik z nami.

Vaša Slovenska filharmonija in SToP

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800

www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

***************************************************************************

Skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999. Tolkalce je združila želja po komorni nagajivosti, ritmičnem zvijanju, potovanjih doma in po svetu ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Tako na zanimivih, predvsem pa ritmičnih koncertih predstavljajo celo paleto klasičnih, etnoloških in drugih tolkal (kar lahko pomeni tudi kuhalnice, igrače, žoge, žeblje, kladiva, piščalke, raglje, sir ...). Poleg tega, da doma razbijajo na kuhinjsko posodo, svoje glasbeno in družbeno poslanstvo dopolnjujejo na mnogih koncertih za mlade, organizirajo tolkalne seminarje, festival Bumfest ter aktivno spodbujajo slovenske skladatelje k pisanju glasbe za tolkala. Edinstveno skupino sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih koncev Slovenije: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše.

Več o skupini SToP na www.stop-projekt.com

KVARTET KONTRABASOV SLOVENSKE FILHARMONIJE

Kontrabas je lahko tudi solistični instrument. Slovenska filharmonija s svojimi izvrstnimi glasbeniki utira novo pot in nov zvok največjemu instrumentu med godali. Učenje le-tega je že nekaj časa tudi na nižjih glasbenih šolah po Sloveniji zelo razširjeno, za kar so zaslužni tudi glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije. Trudijo se "to veliko okorno violino" predstaviti ne samo kot spremljevalno ritmično orodje, ampak kot instrument s prijetno božajočim basovskim tonom. Pod okriljem Slovenske filharmonije je bil že leta 1999 ustanovljen "Kvartet kontrabasov SF". Sedaj ga sestavljajo Petar Brčarević, Jakob Ivan, Mateja Murn Zorko in Blaž Zupan. Program zajema različne glasbene zvrsti, tako originalne skladbe za kontrabasovski kvartet kot priredbe skladb za druga glasbila.

CAPELLA CARNIOLA

Ansambel za staro glasbo Capella Carniola je bil ustanovljen leta 2004 predvsem za spremljavo na tečajih starega plesa iz 15. in 16. stoletja. Kmalu se je njegov glasbeni program razširil na evropsko srednjeveško glasbo. Capella Carniola se pojavlja v različnih formacijah glede na različne glasbene programe: od dua pa do razširjene "alta capella", tipične instrumentalne formacije evropskih srednjeveških mest. Med najpomembnejšimi cilji skupine je oživitev rabe glasbenih instrumentov, predstavljenih na slovenskih freskah iz 15. stoletja. Neločljiv del njihovega programa predstavljajo historični plesi. Zaradi svojega zanimivega programa in poglobljenega zanimanja za tovrstno glasbo ima ansambel za seboj gostovanja na priznanih festivalih doma in v tujini. Izvajalci: Janez Jocif (dude, portativ, hurdy-gurdy, umetniški vodja), Marta Močnik Pirc (sopran), Kristina Martinc (kljunaste flavte), Izidor Erazem Grafenauer (lutnja in vihuela), Franci Krevh (tolkala), Barbara Kanc (ples), Tanja Skok (ples)