O-STA

Svetovni fenomen je končno dobil tudi stalni naslov

V Notranjskem muzeju Postojna smo končno dobili priložnost, da to, kar že vsa leta hranimo, zbiramo, obdelujemo, proučujemo, restavriramo, ohranjamo in negujemo, tudi celovito predstavimo javnosti. Po dveh letih intenzivnega dela bo tako 26. februarja 2015 svoja vrata ponosno in svečano odprla razstava Muzej krasa.

Poglobljena predstavitev krasa je zasnovana zelo dinamično, saj se v njej prepletajo dokumentarna gradiva, redki in dragoceni predmeti ter tudi številne praktične delavnice. Posebna pozornost je namenjena otrokom in mladini, ki naj bi se o kraških pojavih učili tudi neposredno, skozi igro in ustvarjanje.

Prvo nadstropje Muzeja krasa je namenjeno dinamični predstavitvi fenomena krasa - od razburljivega potovanja v preteklost in razkrivanja ključnih dejavnikov, ki so omogočili nastanek krasa, do kronološkega pregleda njegovega tisočletnega razvoja ter predstavitve ključnih kraških območij v Sloveniji in seveda vseh z njim povezanih pojavov. Celotno drugo nadstropje razstave je namenjeno najbolj privlačnemu kraškemu pojavu, kraškim jamam. Skrivnostna podzemna prostranstva so predstavljena kot pribežališča ledenodobnih živali, kot bivališča naših prednikov, kot skrivališča zakladov ter tudi kot velik navdih sodobnega človeka in njegovih avantur na področju športnega in raziskovalnega jamarstva.

Muzej krasa je zamišljen kot dinamično zbirališče, v katerem se bodo odvijale razstave in izobraževalni dogodki, pri čemer bodo svojo radovednost tešili tako šolarji kakor tudi turisti. Preko spletnih strani bo muzej živo vpet v širše družbeno okolje in bo postal novo žarišče zanimanja za to res enkratno slovensko posebnost.

Vabimo vas, da si novo razstavo ogledate na dnevu odprtih vrat v četrtek, 26. februarja 2015, med 16. in 18. uro.

Pridite in skupaj z nami vstopite v novi Muzej krasa. Tu stoji zato, da vas predrami in navduši.

Razstava Muzej krasa je nastala s finančno pomočjo Jadranskega čezmejnega programa IPA.