O-STA

Muzej krasa - svetovni fenomen je končno dobil tudi stalni naslov

Postojna, 24. februar 2015 - Notranjski muzej Postojna je danes premierno predstavil edinstveno stalno razstavo Muzej krasa, ki svoja vrata za javnost odpira 26. februarja 2015.

Muzej krasa je osrednja slovenska razstava, ki je popolnoma posvečena predstavitvi zgodovine in sedanjosti tega svetovnega fenomena. Obiskovalce vseh starosti čaka sodobno organizirana zbirka informacij, podob, predmetov in neposrednih izkustev.

"Poglobljena predstavitev krasa je zasnova zelo dinamično, saj se v njej prepletajo tako dokumentarna gradiva, redki in dragoceni predmeti, multimedijske in interaktivne vsebine kot tudi številne praktične delavnice," razstavo predstavlja eden njenih avtorjev, kustos biolog mag. Slavko Polak.

Razstavni prostori se raztezajo na 700 kvadratnih metrih v dveh nadstropjih stavbe Notranjskega muzeja, ki se nahaja na Kolodvorski cesti 3 v Postojni.

Prvo nadstropje razstave je namenjeno dinamični predstavitvi krasa; od potovanja v preteklost in razkrivanja ključnih dejavnikov, ki so omogočili nastanek krasa, do kronološkega pregleda njegovega tisočletnega razvoja ter predstavitve ključnih kraških območij v Sloveniji in z njim povezanih pojavov. Celotno drugo nadstropje razstave je namenjeno najbolj zanimivemu kraškemu pojavu - kraški jami. Skrivnostna podzemna prostranstva so predstavljena kot pribežališče ledenodobnih živali, kot bivališča naših prednikov, kot skrivališča zakladov pa tudi kot velik navdih sodobnega človeka na področju športnega in raziskovalnega jamarstva.

Prav posebno mesto na razstavi ima Predjamski zaklad, ki velja za eno največjih dragocenosti, ki jih hrani Notranjski muzej. Gre za najdbo pozlačenega posodja, ki ga je več stoletij do odkritja med obnovo v devetdesetih letih skrival Predjamski grad in pripoveduje zgodbo o družabnem življenju, ki se je odvijalo ob svečah ter s hrano in pijačo obloženo mizo.

Avtorji razstave so muzejski kustosi biolog mag. Slavko Polak, arheologinja Alma Bavdek, etnologinja Magda Peršič, zgodovinarka Alenka Čuk ter krasoslovec dr. Andrej Mihevc z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU. "Po dveh letih intenzivnega dela smo v Notranjskem muzeju končno dobili priložnost, da to, kar že vsa leta hranimo, zbiramo, preučujemo in ohranjamo, tudi celovito in s ponosom predstavimo javnosti," skorajšnje odprtje razstave napoveduje strokovni vodja muzeja dr. Anton Velušček.

Razstava Muzej krasa je nastala v okviru evropskega projekta Muzeji Jadrana bogatijo kulturni turizem - MUSEUMCULTOUR. Projekt se izvaja s finančno pomočjo Jadranskega čezmejnega programa IPA, iz katerega je Zavod Znanje Postojna kot partner v projektu pridobil dobrih 700.000 evrov nepovratnih sredstev.

_____

Dodatne informacije: Tina Poljšak, e-pošta: tina.poljsak@notranjski-muzej.si, tel.: 041 313 179