O-STA

V družbi BTC je na ogled Razstava "Pestrost slovenskih voda"

(24. marec 2015) V okviru svetovnega dneva voda bo v BTC City na ogled razstava del ustvarjenih v natečaju "Pestrost slovenskih voda". Natečaj, ki je potekal pod okriljem društva za Sobivanje, razstavo pa je omogočila družba BTC, je bil izveden v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah, z njim pa so otroci spoznavali potrebo po ohranjanju vode ter načine za izboljšanje kakovosti in zaščite. Projekt podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor.

V okviru natečaja, na katerega je prispelo več kot 60 risbic, plakatov in drugih kreativnih izdelkov,je sodelovalo preko 1.478 otrok. Velik poudarek pri natečaju je bil izobraževalni vidik, saj so se otroci seznanili z vodo - reko, potoki, tolmuni, jezeri, mlakužami, izviri in rastlinami ter živalmi, ki živijo v vodi in ob vodi - s pomočjo risbe in lastne ustvarjalnosti. Poglobili so se v problematiko suš in poplav, skrivnostni kraški vodni sveto in čarobno edinstvenost presihajočega jezera itd. Zaželeno je bilo, da otroci opisano vodo "posvojijo" in spremljajo njeno stanje tudi skozi daljše časovno obdobje.

Miha Mermal, direktor enote Misija:Zeleno, je ob tej priložnosti poudaril:"Vodo, ki je slovensko največje bogastvo, in njen pomen za naš obstoj, so lahko otroci spoznali s pomočjo igre in svojega domišljijskega sveta. Pomembno je, da se otroci že v zgodnjih otroških letih seznanijo s pomembnimi vprašanji in temami, ki so dandanes še kako aktualna, pri tem pa se igrajo in uporabljajo kreativen navdih."

Otvoritvenega dogodka, ki je potekal v Dvorani A ljubljanskega BTC Cityja, kjer je tudi razstava, sta se udeležila tudi Nada Pavšer, predsednica društva Sobivanje in Leon Behin, iz Ministrstva za okolje in prostor, v. d. generalnega direktorja Direktorata za vode in investicije, ki je ob tej priložnosti poudaril velik pomen v skrbi za ohranjanje čiste vode in varčevanje z vodo in dodal: Zemlja je modri planet in naša skrb je , da ohranimo čisto vodo za nas in za naše zanamce."

Nada Pavšer, predsednica društva Sobivanje in pobudnica natečaja je poudarila:"Ob Svetovnem dnevu voda je prav, da posvetimo trenutek razmišljanja našemu največjemu bogastvu, naši hrani, našemu zdravju, to je vodi. Slovenija je naravno zelo bogata država. Medtem ko se v svetu spopadajo z osnovnim zadovoljevanjem potreb po vodi, je imamo v Sloveniji v izobilju. V društvu Sobivanje smo pripravili projekt "Pestrost slovenskih voda", s katerim želimo z vzgojo in izobraževanjem otrok in posledično tudi odraslih, spodbuditi zavest o vodi in njenem življenjskem pomenu za ljudi ter o vodi kot bogastvu in pomenu odgovornega ravnanja z njo."

Razstava bo na ogled vse do 16. aprila 2015 v dvorani A/klet, v BTC-ju.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Foto: Iztok Dimc, Studio bomba

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi, tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si