O-STA

Izjava GO ZZB za vrednote NOB Slovenije ob 70-letnici osvoboditve in zmage nad nacifašizmom v drugi svetovni vojni

Zgodovino je mogoče potvarjati, svobode in volje po svobodi nikoli. Sedemdesetletnica zmage nad nacifašizmom in s tem rojstva nove Evrope je čas, da še enkrat povemo tudi to. Ko smo bili Slovenci tako kot še nekaj 'manjvrednih' ljudstev (omenjajo pa se zmeraj predvsem Judi) obsojeni na iztrebljenje, smo se hkrati na vseh koncih uprli in rekli: To pa ne! V boj za svobodo! Tudi za ceno svojih življenj ne! Tudi za ceno največjega nasilja, izseljevanja, ubijanja, zapiranja, mučenja ne! Padlo je na deset tisoče žrtev, nič koliko jih je bilo zverinsko pobitih. Vendar je bil upor preglobok, da bi ga bilo mogoče zatreti. Dal je partizansko vojsko, ki se je pod vodstvom OF in svojo državo v državi povezala s partizanskimi enotami drugih narodov Jugoslavije in prerastla v močno armado. Postala je trden, spoštovan in cenjen člen svetovne koalicije za svobodo. Osvobodila je Primorsko in Trst; zadnjo bitko na tleh okupirane Evrope je izbojevala na Poljani 15. maja 1945.

Najbolj grenka izkušnja, ki smo jo Slovenci prinesli iz tistih mračnih časov, je bila odločitev manjšine, da se ukloni okupatorju; da celo sodeluje z njim. Nismo bili edini, hitlerjevsko kolaboracijo so žal doživeli tudi drugod po Evropi. S silovitostjo vojnih časov so zmagovalci po koncu vojaških spopadov kaznovali sodelavce okupatorja, tudi pri nas. To so bile kazni, kakršne pozna samo vojna na življenje in smrt proti lastnim izdajalcem. Vse to razumemo in obžalujemo toliko mrtvih, ki sta jih povzročila vojaška okupacija in izdajstvo.

Obžalujemo tudi današnje zlorabe mrtvih za politikantsko podaljševanje vojnih delitev in sovraštvo, ki hromijo Slovenijo. ZZB za vrednote NOB Slovenije se zaveda, da so današnji časi drugačni od takratnih vojnih in povojnih let. Obstajajo pa trajne vrednote, ki so življenjsko pomembne tudi za prihodnost: mir, svoboda, človeško dostojanstvo, pogum, ponos, pravičnost, zvestoba domovini, njeni kulturi in jeziku, tovarišem, skrb za vse, ki so v stiski - na teh vrednotah je Slovenija že nekajkrat v zgodovini obstala, četudi je bilo še tako hudo in nevarno. Samo v ne tako odmaknjeni preteklosti dvakrat. Na njih bo obstala tudi v novih časih, naj bodo še tako negotovi in težavni. Zato si prizadevamo, da bi jih tudi novi rodovi sprejeli za svoje. In to ponavljamo še enkrat tudi ob tej veliki obletnici.

Ljubljana, 24. 3. 2015

GLAVNI ODBOR ZZB NOB SLOVENIJE