O-STA

V pričakovanju 8.000 kolesarjev na 34. Maratonu Franja BTC City

Organizatorji dogodka - Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC in Mestne občine Ljubljana - so danes v Kongresni dvorani Kristalne palače predstavili potek letošnjega 34. Maratona Franja BTC City. Maraton bo potekal od 12. do 14. junija v Ljubljani z okolico. Zaradi časovne uskladitve športnih prireditev v Sloveniji se bosta Veliki in Mali maraton pričela eno uro pred prvotno predvidenim terminom, torej v nedeljo, 14. junija, ob 8.00 oziroma ob 9.30 uri.

Na največji tradicionalni kolesarski prireditvi v Sloveniji letos na tekmovalce čaka pet različnih zmogljivostnih preizkušenj: Veliki Maraton Franja BTC City (156 km), Mali Maraton Franja BTC City (97 km), Hofer družinsko šolski maraton (25 km), Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,5 km) in Vožnja na čas Ljubljana - Domžale - Ljubljana (22 km/44 km). Celotni splet kolesarskega dogajanja, ponudbe kolesarskih izdelkov in storitev ter spremljevalnih aktivnosti bo umeščen v največje nakupovalno, poslovno, turistično, kulturno-zabaviščno in športno središče BTC City Ljubljana.

Zaradi zavedanja o razsežnostih dveh velikih športnih dogodkov, ki bosta potekala na isti dan (Maraton Franja BTC City in nogometna tekma med Slovenijo in Anglijo), se bosta Veliki in Mali Maraton Franja BTC City pričela eno uro pred napovedanim terminom. Start najdaljše kolesarske preizkušnje v okviru dogodka bo namesto ob 9.00 uri potekal ob 8.00 uri, začetek Malega maratona pa bo na sporedu ob 9.30 uri in ne ob 10.30 uri, kot je bilo sprva načrtovano. Časovna prilagoditev začetkov nedeljskih preizkušenj bo prispevala tudi k večji varnosti kolesarjev v zaključnih kilometrih trase ter k bolj uspešni organizaciji obeh športnih prireditev.

Velika zahvala za doprinos pri izvedbi slovenskega praznika kolesarstva, ki je lani združil 7.750 udeležencev, gre preko 1.800 organizatorjem in spremljevalnemu osebju. Poleg slednjih so za uspešno organizacijo zaslužni vsi pokrovitelji. Dogodek uživa veliko podporo med dosedanjimi partnerji, katerim so se v letošnjem letu pridružili še Hofer in Vzajemna, kot velika podpornika družinsko šolskega maratona in preizkušnje za mlade, ter Eles in Merkur. Vsi tekmovalci bodo še posebej veseli presenečenj, ki jih bodo zanje pripravili Hofer, Jogobella, Vzajemna in Leone.

Na predstavitvi 34. Maratona Franja BTC City je Gorazd Penko, direktor maratona, izpostavil pomen dogodka za razvoj slovenskega kolesarstva: "Da znamo in zmoremo organizirati vrhunski dogodek, smo že in želimo zopet dokazati. V zadnjih letih je Maraton Franja BTC City prerasel slovenske okvire in postal kot ena najodmevnejših rekreativno-kolesarskih preizkušenj poznan tudi v svetu. Presegel je vsa pričakovanja in postal platforma za kolesarjenje, zabavo in poslovno sodelovanje. Za tekmovalce je priložnost, da se pomerijo, za obiskovalce je navdih, da začno kolesariti, za obstoječe in bodoče partnerje pa dokaz, da se v kolesarstvo splača vlagati."

Na dogodku je Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, pojasnil razsežnost podpore kolesarstvu: "V družbi BTC smo prepoznali priložnost, da v okviru družbeno odgovornih aktivnosti pomagamo razvijati kolesarstvo v Sloveniji. Izjemno smo ponosni, da lahko s podporo Maratona Franja BTC City prispevamo k organizaciji dogodka na visoki ravni in preko njega pri Slovencih spodbujamo kolesarsko zavest. V okviru vseh naših aktivnosti za podporo kolesarstva smo dosegli, da se ljudje bodisi kot tekmovalci bodisi kot navijači množično udeležujejo kolesarskih prireditev, da kolesarijo v prostem času in za pomikanje po mestu izberejo kolo. Še več, kolesarstvo ni več zgolj moški šport, ampak je priljubljena ženska športna disciplina. Z ekipo BTC City Ljubljana so naša prizadevanja postala vidna v svetovnih kolesarskih elitah."

"Ne le, da Slovenija postaja sinonim za kolesarsko državo, z dogodki, kot je Maraton Franja BTC City, in nenehnimi vlaganji v kolesarsko infrastrukturo Ljubljana postaja kolesarska prestolnica," je povedal Marko Kolenc, vodja oddelka za šport v Mestni občini Ljubljana in dodal: "Naša prizadevanja, ki sledijo načelom trajnostnega razvoja kraja, omogočajo obiskovalcem glavnega mesta, da s kolesom opravljajo obveznosti, se športno udejstvujejo in tekmujejo. Ljubljana pripada vsem obiskovalcem - ne le tistim v avtomobilih, ampak tudi kolesarjem in pešcem. Ne nazadnje smo s to držo uspeli pripeljati Ljubljano do prestižnega naziva Zelena prestolnica Evrope 2016."

O vožnji na čas, ki poteka od Ljubljane do Domžal in nazaj, je spregovoril Toni Dragar, župan občine Domžale: "Vesel sem, da je občina Domžale aktiven soustvarjalec tako velike kolesarske zgodbe kot je Maraton Franja BTC City. Organizacija kronometra je odgovorna naloga, ki jo z veseljem sprejemamo. S sodelovanjem dokazujemo, da športni duh nima meja in s tem občini Domžale in Ljubljana še bolj povezujemo."

Hiter razvoj kolesarstva v Sloveniji v zadnjih letih in dolgoletna uspešna organizacija Maratona Franja BTC City je pritegnila pozornost Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Po lanski uspešni organizaciji Svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje avgusta 2014 bodo Kolesarsko društvo Rog, družba BTC, Mestna občina Ljubljana in Kolesarska zveza Slovenije letos pripravili drugi vrhunec v najvišjem kolesarskem rangu - dirko Giro Rosa, najelitnejšo preizkušnjo v ženskem koledarju Mednarodne kolesarske zveze (UCI), katere start bo letos prvič izven italijanskih meja. Prolog dirke bo 3. julija v središču prestolnice, temu pa bo dan kasneje sledila 102,5 km dolga prva etapa v obratni smeri po trasi malega Maratona Franja s startom v Kamniku in zaključkom v BTC City Ljubljana. Uvodnima preizkušnjama po Sloveniji bo sledilo še osem etap po Italiji, dirka pa se bo zaključila 12. julija v San Domenico di Varzo. Organizacija Gira Rosa je korak naprej tudi za razvoj slovenskega kolesarstva, saj predstavlja temelje za oblikovanje organizacijskih standardov prihodnjih velikih športih tekmovanj v Sloveniji.

O svetli prihodnosti Maratona Franja BTC City priča tudi nedavni podpis štiriletne pogodbe med organizatorjem dogodka, Kolesarskim društvom Rog, in družbo BTC, ki je od leta 2003 glavni pokrovitelj maratona. Rezultat uspešnega sodelovanja med Kolesarskim društvom Rog, družbo BTC in Mestno občino Ljubljana je lanskoletna ustanovitev prve profesionalne ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana, ki bo skladno s podpisano pogodbo v naslednjih štirih letih prav tako deležna podpore družbe BTC. Članice ekipe so z uspešnimi nastopi že v prvi sezoni opozorile na svoj obstoj, v letošnjem tekmovalnem letu pa dokončno prepričale organizatorje največjih dirk na svetu in prejele povabila na prestižna tekmovanja. Med drugim bodo nastopile na treh najpomembnejših kolesarskih preizkušnjah na svetu: na elitni dirki Giro Rosa, katere prolog in prva etapa bosta julija v Ljubljani, udeležile se bodo zaključnega dne julijske dirke La Course by Le Tour de France ter septembra še tretje najpomembnejše dirke na svetu, španske dirke Madrid Challenge by La Vuelta.

Poleg ženskih predstavnic se na profesionalnem kolesarskem prizorišču izkazujejo tudi varovanci direktorja in trenerja moške kontinentalne ekipe Radenska Kuota, Marka Polanca. Kolesarsko društvo Rog sicer aktivno vlaga v razvoj mladih kolesark in kolesarjev, ki vseskozi dosegajo zavidljive rezultate. Svoje kolesarsko znanje je v društvu kalil tudi Jan Polanc, ki je nedavno slavil zmago na peti etapi letošnje dirke Giro d'Italia.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si