O-STA

ZGODOVINSKI START ROŽNATEGA GIRA V SLOVENIJI USPEL.

Odličen uspeh edine slovenske poklicne ekipe BTC City ljubljana že na začetku - Mia Radotič 9. mesto na prvi etapi v Sloveniji, Eugenia Bujak 9. mesto na drugi etapi v italijanskem Trevisu.

Minuli konec tedna je Slovenija gostila prolog in prvo etapo 26. Gira Rosa, ki velja za eno najzahtevnejših in najuglednejših dirk na koledarju ženskih preizkušenj Mednarodne kolesarske zveze (UCI) ter je letos prvič v zgodovini delno organizirana izven italijanskih meja. Spektakularni otvoritvi in predstavitvi ekip, ki se je zgodila že v četrtek, je v petek sledil prolog s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani, v soboto pa že prva etapa dirke s startom v Kamniku in ciljem v BTC Cityju Ljubljana. Včeraj se je karavana najboljših kolesark na svetu preselila v Italijo, kjer so se v Trevisu spopadle z drugo etapo. Danes se v ekstremnih pogojih, ob temperaturah okoli 40 stopinj celzija, v Mantovi odvija tretja etapa, v kateri bomo ponovno navijali za Mio Radotič, ki ima velike možnosti za dober rezultat.

V četrtek, 2. julija, je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala uradna otvoritev in predstavitev ekip Gira Rosa 2015. Predstavilo se je 149 kolesark iz 19 ekip s celega sveta. Otvoritve so se udeležili Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana in predsednik Organizacijskega odbora 1. etape Gira Rosa 2015, Jože Mermal, predsednik družbe BTC in predsednik Organizacijskega odbora 2. etape Gira Rosa 2015 ter Giuseppe Rivolta, direktor dirke Giro Rosa. Domiselno pripravljena program in odrska postavitev, ki sta ju pripravila scenarist Tomaž Letnar in scenograf Ivo Koritnik, sta požela mnogo pohval, nad otvoritvijo pa je bil še posebno navdušen direktor dirke Giuseppe Rivolta, ki jo je primerjal z otvoritvami največjih moških kolesarskih dirk, kot so Tour de France in Giro d'Italia.

V petek, 3. julija, se je ženska kolesarska elita prvič podala na progo. V središču Ljubljane je potekal prolog, 2 km dolga preizkušnja v kronometru, s startom in ciljem na Kongresnem trgu. Prvič so bile podeljene tudi barvne majice, med katerimi je rožnata majica pripadla zmagovalki Annemiek Van Vleuten iz ekipe Bigla Pro Cycling Team. V soboto, 4. julija ob 12. uri so se dekleta podala na prvo etapo, s startom v Kamniku in ciljem v BTC Cityju Ljubljana. 102,5 km dolga proga, ki je potekala v nasprotni smeri Malega Maratona Franja, je privabila veliko število navijačev, ki so se v največjem številu zbrali na startu in cilju. Rožnato majico si je prislužila Lucinda Brand iz ekipe Rabo - Liv, navijači pa so se v cilju najbolj razveselili predstavnic slovenske kolesarske ekipe.

V Italiji bodo na različnih lokacijah dekleta svoje moči merile vsak dan, vse do 12. julija, ko bo v San Domenico di Varzo razglašena zmagovalka. Slovenska javnost bo najbolj pozorno spremljala prvo profesionalno žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana, ki trenira pod okriljem Gorazda Penka, trenerja in športnega direktorja ekipe BTC City ter direktorja Organizacijskega odbora 1. in 2. etape Giro Rosa 2015. Ustanovljena je bila šele lani, a že dosega izjemne rezultate.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si