O-STA

Kljub smoli ekipa BTC City Ljubljana uspešno zaključila dirko La Route de France: Polona Batagelj skupno na 6. in Eugenia Bujak na 8. mestu.

Kljub smoli ekipa BTC City Ljubljana uspešno zaključila dirko La Route de France: Polona Batagelj skupno na 6. in Eugenia Bujak na 8. mestu.

Včeraj se je v mestu Guebwiller zaključila 7-dnevna dirka La Route de France, na kateri so nastopile tudi članice ekipe BTC City Ljubljana in se ponovno izkazale kot neomajna konkurenca svetovnega kova. V 668 kilometrih, kolikor je bila v skupnem seštevku prologa in šestih etap dolga dirka, se je dogajalo marsikaj. Ekipa je zabeležila nekaj odličnih rezultatov, a tudi nekaj padcev ter odstopov, najbolj pa je vzdušje v ekipi zaznamovala nesreča Mie Radotić, ki je po težkem padcu nekaj dni celo preživela v bolnišnici. Kljub temu je končni rezultat odličen: v skupnem seštevku je Polona Batagelj zaključila na 6. mestu, Eugenia Bujak na 8. mestu in Urša Pintar na 22. mestu. Ekipno so se članice ekipe BTC City Ljubljana uvrstile na 2. mesto. Zmagovalka v skupnem seštevku je bila Italijanka Elisa Longo Borghini, med ekipami pa je 1. mesto zasedla ameriška ekipa Optum.

Dirka

Dirka Route de France je uvrščena na koledar Mednarodne kolesarske zveze (UCI) in se je letos odvila že devetič po vrsti. Kolesarke so premagovale teren po severovzhodnem delu Francije in ob tem prečkale pet regij ter več kot dvesto mest, novost to leto pa je bolj hribovit teren kot pretekla leta. Težavnost se je iz etape v etapo stopnjevala, prelomnico pa je predstavljala 5. etapa, kjer so se tekmovalke povzpele na La Planche des Belles Filles oz. planoto lepih deklet. Na tej etapi sta se izkazali Polona Batagelj z 8. in Eugenia Bujak z 10. mestom, prišlo pa je tudi do večje selekcije, ki je dodobra premešala mesta na lestvici in že začela napovedovati tudi končni izid.

Uspehi ekipe

Ekipa BTC City Ljubljana se je dirke udeležila prvič in s poseganjem po najvišjih mestih uspešno opozorila nase. V Franciji so tekmovale Polona Batagelj, Eugenia Bujak, Mia Radotić, Urša Pintar, Špela Kern in Martina Ritter. Zaključile so jo Bujakova, Batageljeva in Pintarjeva, ostale so žal odstopile. Eugenia Bujak je kar dvakrat stala na stopničkah, za las pa jih je zgrešila tudi na zadnji etapi, kjer jo je po pobegu skupina ujela le 50 metrov pred ciljem. Vse do 5. etape se je Bujakova med prvimi tremi uspešno držala tudi v skupnem seštevku, nato pa zdrsnila na 8. mesto, na katerem je dirko tudi zaključila. Na gorski etapi se je najbolj izkazala Polona Batagelj, ki se je povzpela na lestvici in tudi uspela zadržati skupno 6. mesto. Gorazd Penko, trener in športni direktor ekipe, je končni rezultat komentiral: "Imeli smo veliko smole, a pred dirko takega rezultata nismo pričakovali, zato smo kljub vsemu zelo zadovoljni."

Nesreča Mie Radotić

Največji pretres za ekipo je bila nedvomno nesreča Mie Radotić, ki je tik pred ciljem prve etape grdo padla in ob tem trčila v zaščitno ograjo. Takoj so jo prepeljali v bolnišnico, kjer je dva dni ostala na opazovanju. Glede na padec bi se lahko končalo dosti huje, utrpela pa je poškodbo rame in rebra. Z ekipo je v Franciji ostala do zaključka dirke, trenutno pa se počuti bolje in namerava že kmalu začeti s treningi.

Obeti

Ekipa BTC City Ljubljana bo svoj več kot uspešen kolesarski pohod nadaljevala že konec tedna na Švedskem. 21. in 23. avgusta se bodo udeležile dveh dirk, kjer se bo ponovno srečala svetovna ženska kolesarska elita. V petek je na sporedu ekipni kronometer, v nedeljo pa dirka svetovnega pokala. V ekipi BTC City Ljubljana še sestavljajo ekipo, ki se bo udeležila dirke. Kljub poškodbam Mie Radotić in Martine Ritter, dveh močnih tekmovalk, upajo na uspešen nastop.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

T: 01 585 13 15, E: maja.oven@btc.si