O-STA

Zagnali prvo univerzalno hitro polnilnico za električna vozila

Podjetje Petrol je danes v sodelovanju z BMW Group Slovenija in družbo BTC pred Kristalno palačo otvorilo prvo univerzalno hitro polnilnico za električna vozila v Sloveniji. Prilagojena je večini električnih vozil na tržišču, baterije pa napolni do 80 odstotkov le v dobrih 20-ih minutah. Električna vozila so tako slovenskim voznikom bližje kot kdaj koli, da pa bo razvoj domače elektromobilnosti in nizkoogljične družbe še hitrejši, skrbijo ključna podjetja, ponudniki in podporniki infrastrukture in predstavniki znanstveno-akademske sfere združeni v Sekcijo trajnostna mobilnost CER.

Prvo univerzalno hitro polnilnico v Sloveniji so slavnostno zagnali član uprave Petrola in predsednik GIZ CER Rok Vodnik, generalni direktor BMW Group Slovenija in podpredsednik Sekcije trajnostna mobilnost CER Lothar Schupet ter član uprave BTC in direktor za trženje in marketing mag. Damjan Kralj. Strinjali so se, da današnji dogodek predstavlja enega največjih mejnikov na področju trajnostne mobilnosti v Sloveniji.

"Že nekaj časa je jasno, da brez električne mobilnosti ne bomo dosegli dokončne uveljavitve trajnostne mobilnosti, manjšanja porabe energije in večanje deleža obnovljivih virov v prometu. Električna mobilnost pa ne bo udejanjila svojega potenciala brez pravšnjega podpornega okolja," je izpostavil Vodnik ter se zahvalil sodelujočima družbama pri postavitvi polnilnice, BMW Group Slovenija in BTC. Lothar Schupet je ob tem poudaril, da hitro polnjenje, ki pri vozilu BMW i3 traja 25 minut, voznikom električnih vozil ponuja še več udobja, s čimer je električna mobilnost končnim uporabnikom danes res bližje kot kdajkoli. "Kar so se nekoč zdele sanje, je sedaj resničnost in vesel sem, da je BTC aktivni del te zgodbe" je dodal mag. Damjan Kralj.

Polnilnica omogoča preprosto in uporabniku prijazno polnjenje

Univerzalna hitra polnilnica je povsem primerljiva s tistimi, ki bodo kmalu stale na slovenskem avtocestnem križu. Omogoča preprosto polnjenje vseh vrst električnih avtomobilov s tremi različnimi kabli s pripadajočimi priključki. Tako je še posebej prijazna do uporabnika, saj ta ne potrebuje posebnih, dragih kablov za hitro polnjenje oziroma mu tovrstnih kablov ni potrebno nameščati in po uporabi pospravljati v vozilo. Polnilnica je vrste multi-standard in zmore polniti električne avtomobile po vseh znanih standardih hitrega polnjenja, DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. Polnilnica zmore DC polnjenje z močjo 50 kW in AC polnjenje z močjo 43 kW. Postavlja se z več kot 93-odstotno učinkovitostjo. Prazni akumulatorji vseh serijskih električnih avtomobilov, s kapaciteto akumulatorjev od 18 kWh do 24 kWh, se na tej polnilnici napolnijo vsaj do 80 odstotkov v manj kot 30 minutah.

Dopoldanski posvet članov Sekcije trajnostna mobilnost CER z odločevalci

Še pred slovesno otvoritvijo polnilnice so se člani Sekcije trajnostna mobilnost CER sestali s predstavniki ministrstev, direktoratov in agencij, da bi proučili razmere po letošnjem prihodu večine globalnih ponudnikov električnih vozil na slovenski trg. Pregledali so stanje na področju polnilne infrastrukture in podeljevanja subvencij za električne avtomobile ter ocenili, kaj vse je potrebno storiti na tem področju, da bi dosegli cilje, ki smo si jih postavili sami in nam jih postavlja zakonodaja EU. Udeleženci posveta so se strinjali, da je potrebno doseči številne izboljšave ter nenehno urejati in prilagajati podporno okolje novim, inovativnim tehnologijam mobilnosti: od ukrepov na področju infrastrukture, do prilagoditve podeljevanja subvencij sodobnim oblikam prodaje avtomobilov, izvedbe zelene davčne reforme ter dokončne vzpostavitve ukrepov pozitivne diskriminacije.

Po posvetu je Rok Vodnik poudaril, da "GIZ CER z dosedanjimi in novimi člani pod okriljem sekcije Trajnostna mobilnost CER združuje podjetja in ostale deležnike, ki ustvarijo več kot 20 odstotkov slovenskega BDP in predstavljajo gonilno silo prehoda Slovenije v nizkoogljično in brezogljično družbo. Člani sekcije so Petrol, BMW Group Slovenija, BTC, Porsche Slovenija, Renault Nissan Slovenija, Etrel, Plan-net solar, LOTRIČ Meroslovje, ACS Slovenski avtomobilski grozd, Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT in SODO, sistemski operater distribucijskega omrežja z električno energijo.

Do konca leta bo postavljeno tudi omrežje hitrih polnilnic

Sekretar Direktorata za infrastrukturo Ministrstva za infrastrukturo Dean Herenda je na dogodku predstavil načrt ministrstva in širše Slovenije pri nadaljnjem razvoju električne mobilnosti v Sloveniji. Izpostavil je predvsem omrežje hitrih polnilnic, ki ga bomo v Sloveniji vzpostavili do konca letošnjega leta. Da hitre polnilnice resnično predstavljajo kvantni preskok električne mobilnosti v Sloveniji, pa je od danes naprej mogoče preizkusiti tudi v ljubljanskem BTC pred Kristalno palačo.

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

T: 01 585 13 15, E: maja.oven@btc.si