O-STA

Jeranko osvojil srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v prostem potapljanju

Limassol, Ciper - 16.9.2015

Drugi dan individualnega svetovnega prvenstva v prostem potapljanju je Samo Jeranko s potopom na globino 108m osvojil srebrno medaljo v disciplini prosti potop s plavutjo. Zmagal je rus Alexey Molchanov (123m), drugo mesto pa si je Jeranko delil skupaj s hrvatom Goranom Čolakom, tretji je bil grk Giorgos Panagiotakis (100m).

Drugi tekmovalni dan je minil v znamenju težkih pogojev, ki so jim botrovali visoki valovi in močan veter. Ti že od samega začetka prvenstva močno ovirajo nastopajoče, kar je jasno vidno ob veliki kopici neuspešnih potopov in diskvalifikacij. Jeranko, ki se kot edini slovenec udeležuje tega prvenstva je v Limassolu že vse od začetka septembra. Po uspešnem nastopu dejal:" Vedel sem, da sem v igri za najvišja mesta. A hkrati sem se zavedal, da mi pogoji ne omogočajo varnih potopov na rekordne globine. Že v predtekmovanju sem izboljšal državni rekord, tokrat pa sem vse misli usmeril v minimalno tveganje, saj sem edino tako lahko nastopil sproščeno in se boril za uvrstitve na zmagovalni oder." Takšen pristop se je kasneje izkazal kot odlična taktika, saj eden izmed favoritov William Trubridge ni uspel realizirat najavljene globine (115m), kar je pomenilo njegovo diskvalifikacijo. "Vedel sem, da nas v Limassolu čakajo izredno težki pogoji. Večji del sezone sem se pripravljal na Jadranu, kjer so pogoji še težji. Globino 108m sem dosegel hitreje kot sem pričakoval, saj je celoten potop trajal manj kot 3min." , je še dejal Jeranko, ki je pred tremi meseci že osvojil bronasto medaljo, takrat na bazenskem svetovnem prvenstvu v statični apnei. Jeranko je kot edini slovenec nosilec medalj iz bazenskih in globinskih svetovnih prvenstev, kar ga uvršča med najboljše svetovne proste potapljače vseh časov.

V ženski je ob odsotnosti nedavno preminule Natalije Molchanove prvo mesto osvojila japonka Misuzu Okamoto, medtem ko je bila druga prav tako japonka Sayuri Kinoshita. Prvenstvo se konča v soboto 19.9. v disciplini prosti potop.