O-STA

SafeNet svetuje o Bluetooth avtentikaciji za zagotavljanje nemotene poslovne mobilnosti

23.9.2015
SafeNet, vodilni proizvajalec rešitev iz različnih segmentov področja informacijske varnosti, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

predstavljata blog članek Jennifer Dean iz podjetja Gemalto / SafeNet o avtentikacijskih storitvah za podporo mobilnosti podjetij; članek je sedmi v seriji prispevkov o zaščiti potujočih sodelavcev.

Sodobna podjetja in organizacije vseh vrst si želijo več mobilnosti za svoje sodelavce. Razlogov za to, poslovnih ali enostavno za zagotavljanje boljšega počutja in življenja na poti, je veliko. Ključnega pomena za doseganje in vzdrževanje mobilnosti sta, prvič, pravilno upravljanje in zanesljivo varovanje digitalnih identitet, ter drugič, upravljanje in varovanje poslovnih podatkov, katerih dostopnost je vse manj omejena s fizično mejo informacijskega sistema podjetja. V tej seriji blog člankov poskušajo strokovnjaki poiskati in razložiti kaj vse lahko podjetja storijo za zagotavljanje mobilnosti.

Trend rabe mobilnih naprav na delovnem mestu so pravzaprav sprožili zaposleni, ki želijo izbirati in pri delu uporabljati svojo lastno tehnologijo. Kakor tudi vodstveni kadri, ki iščejo poti za doseganje večje produktivnosti, dostop kadarkoli in od kjerkoli, ter večje zadovoljstvo sodelavcev pa zagotavljata ravno to, več produktivnosti ob načeloma nižjih stroških. Trend prinašanja lastnih naprav (BYOD) je tukaj za vedno in se ne bo upočasnil. Po Gartner-ju bo do leta 2017 kar polovica delodajalcev od zaposlenih zahtevala, da sami priskrbijo orodje ali orodja za dela, in delavci, pa čeprav se po eni strani zdi čudno, delavcem je ta ideja všeč. Glede na globalno raziskavo delovne sile imajo delavci svobodno izbiro delovnega orodja raje od višje plače.

A začetno zmanjševanje stroškov na podlagi BYOD trenda je navidezno, kaj hitro se pojavijo težave, za doseganje ciljev jih treba rešiti. Težave v obliki povečanega obsega skrbi in dela za IT ekipo. Prenosne naprave prinašajo unikatne probleme glede zaščite dostopa in zahtevajo prav tako unikatne rešitve za zagotavljanje varnosti poslovnih podatkov in sredstev.

Tehnologija zaščite dostopov z PKI infrastrukturo je najbolj razširjeno orodje zagotavljanja digitalne varnosti. Toda - kako je mogoče v PKI zanesljivo vključiti tudi gibljivo delovno silo? Za podjetja, ki že uporabljajo rešitve z značkami ali žetoni, bi prišla v poštev edino brezžična arhitektura, a katera? Zaenkrat edina, ki je na razpolago na napravah različnih zvrsti, tehnologij in proizvajalcev, je Bluetooth. Bluetooth bi lahko uporabili za overjanje pristnosti na kateri koli napravi z BT implementacijo. Na ta način bi lahko podjetje doseglo večjo pokritost PKI zaščite in hkrati omogoča sodelavcem več svobode, kjerkoli in kadarkoli. Bluetooth lahko zagotavlja drugi faktor preverjanje pristnosti in digitalno podpisovanje dokumentov ali šifriranje občutljivih sporočil elektronske pošte.

Za podjetja, ki uporabljajo tradicionalne kartice, lahko prenosni etui pametne kartice z vgrajenim Bluetooth Smart deluje tudi kot čitalec pametnih kartic. Uporabnik mora preprosto upariti etui s svojo mobilno napravo, podobno kot upari mobilni telefon s komunikacijskim sistemom Bluetooth v svojem avtu. Ko sta napravi seznanjeni, se bo pametna kartica se prepoznala in prebrala popolnoma enako kot v čitalcu kartic vgrajenem v prenosni računalnik. Enaka tehnologija je na razpolago tudi za podjetja, ki uporabljajo pametne USB žetone, samo da je v tem primeru čip je vgrajen v Bluetooth žeton, ki deluje kot bralec za čip, uparjanje naprav pa je popolnoma enako kot v prejšnjem primeru.

Zahteve mobilnosti za podjetja konstantno rastejo, IT oddelek pa mora temu slediti. Včasih je bilo težko dohajati zahteve zaposlenih po dostopu od kjerkoli in kadarkoli, z različnimi napravami, ne da bi kršila varnostni pravilnik podjetja in resno ogrozili podatke. Prepogosto se je dogajalo, da smo varnostne pravilnike zaradi potreb potujočih sodelavce zmanjšali ali jih celo spregledali, saj smo bili preveč tehnološko omejeni. Bluetooth Smart pa je tehnologija, ki je v tem trenutku že na razpolago in uporabna za naše potrebe. IT ekipa podjetja z obstoječim PKI sistemom jo lahko integrira v svoje okolje in zgradi sistem s pravilnim ravnovesjem varnosti in mobilnosti.

Originalni prispevek in povezave do drugih prispevkov v seriji so na razpolago na spodaj navedenem naslovu. Če želite videti, kako enostavno je mogoče zagotoviti mobilnost, si lahko ogledate tudi posnetek spletnega predavanja na tem naslovu: http://www.safenet-inc.com/resources/data-protection/securing-mobile-employees-best-practices-webinar. In še naslov spletnega mesta Gemalto / SafeNet na temo zaščite potujoče delovne sile: http://www6.safenet-inc.com/Mobile-Workforce-Security.

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://data-protection.safenet-inc.com/2015/08/bluetooth-authentication-seamless-enterprise-mobile-security/

### ### ###

O podjetju SafeNet

SafeNet je vodilni globalni ponudnik rešitev s področja informacijske varnosti, ki svojim strankam nudi popolno varnost z uvajanjem tehnologij za kodiranje podatkov v namene zaščite komunikacij, intelektualne lastnine in digitalnih identitet. SafeNet tehnologije so tako rekoč standard za varno povezovanje oddaljenih odjemalcev; podjetje je vodilni ponudnik na tržišču USB avtentifikacijskih tokenov, ki odpravljajo potrebo po uporabniških imenih in geslih in tako eliminirajo s tem povezane težave (upravljanje gesel); na področje zaščite komunikacij spadajo še SSL naprave (SSL acceleration devices), ki zagotavljajo hitrost, zanesljivost in varnost online transakcij. Programski izdelki s področja varnosti in licenciranja izdelkov zagotavljajo varnost podatkov v mirovanju (kodiranje diskov in posameznih datotek, kodiranje podatkov na prenosnih medijih) in preprečujejo piratizacijo programske opreme oz. vseh avtorskih izdelkov. SafeNet omogoča varnost komunikacij, varnost identitet, varnost mirujočih podatkov in varno poslovanje aplikacij.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.safenet-inc.com


Dodatne informacije:

Daniel Bednjički, projektni vodja
daniel.bednjicki@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com