O-STA

Projekt "My sport is Franja" je bil izbran na evropskem razpisu Erasmus+ Sport

Projekt evropskih razsežnosti My sport is Franja je bil izbran na evropskem razpisu Erasmus+ Sport, ki ga pod okriljem Evropske komisije izvaja Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA). Vlogo za dvoletni projekt je letos maja oddalo Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC in v sodelovanju z drugimi podpornimi partnerji iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovaške. Namen projekta je znamenito kolesarsko prireditev Maraton Franja BTC City razširiti na evropsko raven in ime Franja uveljaviti kot sinonim za dobre prakse v športu.

Tradicionalna kolesarska prireditev, ki je letos v Sloveniji doživela svojo 34. uprizoritev, z dvoletnim projektom My sport is Franja prerašča nacionalne meje. Cilj je uveljaviti Maraton Franja BTC City kot prepoznavno evropsko športno prireditev, ki je tesno povezana z evropsko kulturno dediščino. Izbor na razpisu Erasmus+ Sport je v pomoč partnerjem projekta iz petih evropskih držav, da to sporočilo ponesejo v širšo evropsko skupnost. Projekt zajema razvoj izobraževalnega programa FRANJA ACADEMY, izvedbo športnih dogodkov FRANJA ON WHEELS ter spremljevalnih športnih aktivnosti v času Maratona Franja BTC City.

Razsežnosti podpore projekta My sport is Franja z evropskimi sredstvi je pojasnil Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC: "Izbor projekta My sport is Franja na evropskem razpisu potrjuje, da tradicionalni kolesarski praznik, kot Maratonu Franja BTC City radi rečemo v Sloveniji, prerašča ne le nacionalne meje ampak tudi ustvarja nove možnosti za povezovanje športa in kulturne dediščine. Poslanstvo in vrednote tega športnega projekta so namreč sorodne vrednotam Bolnice Franja, ki je kulturni spomenik nacionalnega pomena in nosi Znak evropske dediščine."

"Vrednote, s katerimi se ponaša Bolnica Franja v Idriji, kot so solidarnost, tovarištvo, multikulturnost, večnacionalnost, strpnost in potrpežljivost, so nujne tudi v kolesarskem športu. Mlajši rodovi jih slabše poznajo. S pomočjo partnerjev iz regije Alpe-Adria jih bo ta projekt v kolesarstvo tudi razširil. Vesel sem, da je evropska komisija prepoznala moč družinsko šolskega maratona Hofer v smislu povezovanja vrednot in prenašanja le-teh na partnerske produkte. Izbor na razpisu pomeni potrditev, da je predlagan projekt My sport is Franja zasnovan sodobno, da omogoča realno izvedbo ter da je prepoznana evropska dimenzija projekta. Prav tako dodatna sredstva iz razpisa omogočajo, da bo 35. Maraton Franja BTC City v prihodnjih dveh letih dobil še bogatejši program in še več podpornikov in simpatizerjev tudi izven Slovenije," je pojasnil Gorazd Penko iz Kolesarskega društva Rog.

Samo Kofol, koordinator projekta My sport is Franja, je dodal: "Začetek projekta sega v leto 2014. V tem obdobju sem se srečal z ekipo in njihovo energijo ter spoznal, da lahko pripravimo paradni, tako imenovani "flagship" projekt z zelo jasnim sporočilom. Ker izhajam iz Idrije, sta bila Maraton Franja BTC City in tamkajšnja kulturna dediščina vedno del mojega vsakdana. Prepričan sem, da bomo te vrednote znali povezati in z njimi navdihniti mlade ter sporočilo o tem, kdo smo in kam gremo, usidrati v nacionalno zavest".

Dodatne informacije:

BTC, Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi;

tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si