O-STA

Poročilo GPCI za leto 2015 predstavlja najvplivnejša mesta sveta

Raziskava učinka privlačnosti, ki 40 najvplivnejšim mestom na svetu omogoča uspeh

TOKIO, Japonska--(BUSINESS WIRE)-- Raziskovalna ustanova Mori Memorial Foundation's Institute for Urban Strategies, katere ustanoviteljica je Mori Building, je danes predstavila zaključke raziskave Global Power City Index (Indeks vpliva svetovnih mest) za leto 2015. Ta razvršča 40 svetovnih metropol po njihovi privlačnosti za ustvarjalne posameznike in podjetja ter učinkovitost pri zagotavljanju dejavnikov za gospodarski in družbeni razvoj. Prva štiri mesta po vrstnem redu so, tako kot lani, zasedla London, New York, Pariz in Tokio, medtem ko je največji skok na lestvici uspel Los Angelesu, San Franciscu in Hongkongu.

To pametno sporočilo za javnost vsebuje večpredstavnostne vsebine. Ogled celotnega sporočila je mgoč na: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005025/en/

Glavni poudarki

London, vodilno mesto na lestvici vse od poletnih olimpijskih iger leta 2012, se je letos uvrstil na najboljša tri mesta v vseh merjenih kategorijah z izjemo prijaznosti bivanja in okolja. London je strateško osredotočen na prenovo in vseskozi podpira razvojne projekte kot so ustanovitev olimpijskega parka Queen Elizabeth Olympic Park in nove mestne železniške povezave Crossrail.

New York, kjer so doma številne najboljše svetovne univerze in je mesto z največ gledališči in koncertnimi dvoranami, daje navdih nadarjenim osebam. New York se je že četrto leto zapored uvrstil na drugo mesto, neposredno za Londonom.

Pariz se je uvrstil prvi v kategorijah prijaznosti bivanja in dostopnosti, predvsem zaradi skoncentriranosti številnih kulturnih, zgodovinskih in tradicionalnih prizorišč v kompaktnem mestnem središču, kar omogoča preprost dostop do glavnih točk tako obiskovalcem kot tudi prebivalcem mesta. Pariz že od leta 2008 zaseda tretje mesto na lestvici.

Tokio je izboljšal kulturno krajino, kar se je odrazilo v skokovitem porastu tujih obiskovalcev in tujih študentov v mestu. Tokio zaseda četrto mesto že od leta 2008.

Los Angeles, San Francisco in Boston so močno izboljšala položaj na lestvici zaradi gospodarskega okrevanja po finančni krizi leta 2008, kar je privedlo predvsem do izboljšane prijaznosti bivanja.

Porast števila mednarodnih potniških in tovornih poletov je izboljšalo položaj Singapurja v kategoriji dostopnost in tako zmanjšal vodstvo Tokia na tem področju. Peking in Šanghaj sta znova zdrsnila nekaj mest, medtem ko je Hongkong precej izboljšal položaj na področju prijaznosti življenja in tako pridobil nekaj mest na skupni lestvici.

Ženeva, Frankfurt, Stockholm, Zürich in Dunaj so zasedli prvih pet mest na področju okolja s pomočjo naprednih okoljskih politik. Med najbolj prodornimi na tem segmentu je bil Vancouver, ki je skočil iz 23. mesta na 7.

Za več podrobnosti obiščite: www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2.

"Dandanes več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v mestih. Zaradi nenehnega dotoka ljudi, dobrin, denarja in informacij so mesta postala središča svetovnih inovacij in postavljanja trendov, izviri nove energije, ki posledično pospešujejo ta dotok," je povedal dr. Hiroo Ichikawa, izvršni direktor ustanove The Mori Memorial Foundation. "Poročilo GPCI je eden redkih, ki mesta ocenjuje na celosten način in tako odločevalcem in nosilcem razvoja ponuja vpogled v prednosti, šibkosti in neizkoriščeni potencial posameznih globalnih mest."

"Raziskava GPCI za leto 2015 ponuja uporabne informacije ne samo o konkurenčnem položaju mest ampak tudi o dejavnikih, ki so vplivali na spremembe na lestvici," je povedal Vishaan Chakrabarti, predstojnik biroja ShoP Architects in profesor na univerzi Columbia University. "Sporočilo je precej jasno: če želijo globalna mesta biti konkurenčna v boju za vse bolj mobilni človeški kapital, morajo izboljšati kakovost življenja, ki ga ponujajo prebivalcem in lokalnemu gospodarstvu tako s pomočjo odličnega dizajna kot tudi uporabne infrastrukture, čistega okolja in raznolikega kulturnega življenja."

Ustanova raziskavo GPCI objavlja vsako leto od 2008. Analiza zajema 70 dejavnikov v šestih kategorijah: gospodarstvo, raziskave in razvoj, kulturna krajina, prijaznost življenja, okolje in dostopnost. Raziskava preverja prednosti in šibkosti globalnih mest v času vse večje konkurence med njimi. Lestvica odraža tudi stališča globalnih menedžerjev, raziskovalcev, umetnikov, obiskovalcev in lokalnih prebivalcev. Organizacije po celem svetu izredno cenijo raziskavo GPCI, uporablja pa se tudi pri oblikovanju politik za urbani razvoj in oblikovanju strategij znamčenja.

Tretje osebe lahko svoje komentarje posredujejo prek: www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments

O ustanovi Urban Strategies, The Mori Memorial Foundation

Ustanova opravlja večplastne primerjalne raziskave, ki vladam in gospodarstvu pomagajo pri prepoznavanju ključnih strategij za izboljšanje konkurenčnosti mest in za njihovo rast v privlačna in spodbudna urbana okolja. Dejavnosti ustanove kot so Global Power City Index (GPCI), eden vodilnih indeksov globalnih mest, dodatno spodbujajo dialog o politikah na mednarodnih ravni. Ustanova The Mori Memorial Foundation je bila ustanovljena leta 1981 z donacijo ene vodilnih organizacij za urbano arhitekturo Mori Building, ki se ukvarja z razvojem pionirskih rešitev za urbano življenje na Japonskem in v drugih delih Azije.

Prosim obiščite: www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies ali www.mori.co.jp/en

Izvirnik tega sporočila lahko preberete na businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005025/en/

Kontakti

Mediji
Weber Shandwick
Rutsuko Nakajima, +81-90-9006-2769
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
moribldg@webershandwick.com

Vir: Mori Memorial Foundation

Večpredstavnostne vsebine

Graphic

Zemljevid GPCI (Vir: Business Wire)

Graphic

Naj 10 mest (Vir: Business Wire)

Graphic

Lestvica GPCI za 2008-2015 (Vir: Business Wire)

Logo