O-STA

Westinghouse praznuje mejnik, saj tehnologija AP1000® poganja četrto enoto elektrarne Vogtle v komercialno obratovanje

CRANBERRY TOWNSHIP, Pa.--(BUSINESS WIRE)-- Danes je v elektrarni Vogtle blizu mesta Waynesboro v ameriški zvezni državi Georgia začel komercialno obratovati drugi napredni jedrski reaktor Westinghouse AP1000® generacije III+. Westinghouse čestita Southern Company, Georgia Power in projektnim partnerjem za ta pomemben mejnik v Vogtle Unit 4.

Poleg enote Vogtle 3, ki je začela komercialno obratovati julija 2023, in dveh obstoječih tlačnovodnih reaktorjev na lokaciji bo imela enota 4 ključno vlogo pri zagotavljanju brezogljične prihodnosti ZDA.Enoti 3 in 4 lahko proizvedeta dovolj električne energije za oskrbo približno 500.000 gospodinjstev in podjetij. Jedrska energija je brez emisij, nove enote pa naj bi zagotavljale zanesljivo oskrbo z energijo po vsej regiji naslednjih 60-80 let. Bloki AP1000 v elektrarni Vogtle so prvi novi jedrski projekti v ZDA po več kot 30 letih, upravlja pa jih podjetje Southern Nuclear.

"Ponosen sem, da lahko naznanim uspešno uvedbo tehnologije AP1000 za četrto enoto elektrarne Vogtle, s čimer bo elektrarna Vogtle postala največji vir čiste energije v Združenih državah Amerike," je dejal Patrick Fragman, Westinghouse predsednik in izvršni direktor. "Ko se enota 4 pridružuje naši globalni floti preizkušenih, najsodobnejših reaktorjev AP1000, pozdravljam predano ekipo Vogtle, katere neusmiljeno delo in nenehna prizadevanja so omogočila uspeh tega projekta. Počaščeni smo zaradi zaupanja naših strank v Westinghouse v celotnem projektu."

Enoti 3 in 4 Vogtle sta bili zgrajeni z uporabo tehnološko najnaprednejše tehnologije jedrskih reaktorjev, ki je danes na voljo - reaktorja AP1000. Elektrarna Vogtle je z vsemi štirimi enotami, ki delujejo, zdaj največji proizvajalec čiste energije v Združenih državah Amerike. Danes naša flota reaktorjev AP1000, ki jo uporabljamo po vsem svetu, spreminja svetovno energetsko krajino in pospešuje prehod na energetske sisteme brez emisij.

Reaktor AP1000 je edini delujoči reaktor generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno konstrukcijo in najmanjšim odtisom na MW na trgu. Poleg dveh delujočih enot AP1000 na lokaciji Vogtle v Georgii štirje reaktorji AP1000 na Kitajskem trenutno postavljajo rekorde v zmogljivosti in razpoložljivosti, osem dodatnih reaktorjev pa je v gradnji. Tehnologija AP1000 je bila izbrana za jedrske programe na Poljskem, v Ukrajini in Bolgariji, razmišlja pa se tudi o številnih drugih lokacijah v Srednji in Vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu, Indiji in Severni Ameriki.

Podjetje Westinghouse Electric Company oblikuje prihodnost brezogljične energije z zagotavljanjem varnih, inovativnih jedrskih in drugih tehnologij in storitev čiste energije po vsem svetu. Družba Westinghouse je leta 1957 dobavila prvi komercialni tlačnovodni reaktor na svetu in tehnologija podjetja je osnova za skoraj polovico delujočih jedrskih elektrarn na svetu. Zaradi več kot 135 let inovacij je družba Westinghouse priljubljena partner za napredne tehnologije, ki pokrivajo celoten življenjski cikel jedrske energije. Za več informacij obiščite www.westinghousenuclear.com in nas spremljajte na Facebooku, LinkedInu in X.

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/53961297/en

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Kontaktni podatki

media@westinghouse.com

Vir: Westinghouse Electric Company