O-STA

Kaj dobimo s plačano položnico RTV?

Slabih 20 evrov prispevamo RTV, da se v naši državi ohrani državna televizija v službi državljanov oziroma v službi njih informiranja. Neizčrpen vir informacij - od informativnih programov na televiziji, preko pogovornih oddaj na radiih do ekskluziv na spletni strani MMC.

A tisti trenutek, ko državljan, taisti posameznik, ki redno plačuje mesečni RTV 'davek' uporabi posnetek javnega soočenja na javni televiziji, se pa le-ta skine z interneta, ker tako RTV ščiti svoje avtorske pravice. Resno?

Posnetke, ki so jih posamezniki delili na svojih kanalih so nastali v sklopu kampanje in so izrednega pomena za razvoj javne debate, njih nastajanje pa je v javnem interesu. Pravica do deljenja, montiranja in uporabe teh posnetkov, ki so nastali s pomočjo javnega denarja, bi morala pripadati javnosti: brez ugovorov! Avtorske pravice na posnetkih video vsebin, radijskih pogovorov itd. javnih zavodov morajo pripadati tistim, ki jih financirajo - splošni javnosti, plačnikom položnic oziroma državljanom Republike Slovenije!

Izgovor avtorskih pravic, ki ga je medijska hiša uporabila za odstranitev posnetkov zatorej smatramo kot skrajno neprimeren, saj so skozi ugovor izvajali privatizacijo javnega interesa. Tako početje Pirati ostro obsojamo, saj vemo, da sta svoboden internet in svoboda govora temeljdemokratične družbe 21. stoletja, dostopnost do in uporabo teh vsebin pa naj se omogoči vsem.

Zakaj je javnosti preprečena uporaba vsebin, ki nastajajo s pomočjo javnega denarja? Zakaj nam je onemogočeno uporabljati vsebine, ki nastajajo v sklopu javne referendumske kampanje na javni televiziji, kar jo v imenu obveščanja javnosti obvezuje tudi zakon? Če storitev plačujemo, bi vsi morali imeti možnost uporabe, brez omejitev.

Pred sabo moremo vedno imeti pomen interneta kot prostora neprestanih debat. Javno medijsko hišo RTVSLO pozivamo, naj nemudoma preneha z ugovorom avtorskih pravic in posledično odstranjevanjem in blokiranjem oziroma privatizacijo video vsebin, ki jih proizvajajo državljani! Storitve plačujemo državljani, zatorej nam pustite, da jih prosto uporabljamo.