O-STA

Xirrus - "V 5 dneh okoli sveta" : 5 potovalnih nasvetov za WiFi Uporabnike

21.12.2015
Xirrus, pionir med izdelovalci brezžičnih dostopnih polj za hitra in zmogljiva brezžična omrežja s superiorno pokritostjo, katerega v Sloveniji uradno zastopa Mariborsko podjetje REAL security,

je pripravil nasvete za popotnike, ki potrebujejo dostop do brezžične povezljivosti, to je do omrežja WiFi ali podatkovnega prenosa na telefonu. Čeprav je beseda "popotnik" nekoliko zavajajoča, brezžične podatke dandanes potrebujemo vsi in to skoraj vedno, marsikdo ima brezžično omrežje tako rekoč 'non-stop' doma ali v službi, potrebujemo pa ga tudi v kafiču sto metrov od stanovanja, v najbližjem nakupovalnem centru, med nadziranjem otroka ob športnem igrišču itd. Morda je to res najbolj očitno med potovanji, a brezžična omrežja so neizbežna, za nekatere zato da ostajajo v stiku s svojo družino, za druge da lahko v celoti opravljajo svoje delo tudi na poti, tretji pač enostavno morajo nekajkrat na dan posodobiti Facebook profil s sliko trenutnega kosila ali razgleda iz hotelske sobe. Avtor članka, inženir zaposlen v podjetju Xirrus, je bil več dni na odročni plantaži v Nikaragvi. Čeprav si je zamislil 'odklop' od tehnologije, je zaznal brezžično podatkovno povezljivost in, medtem ko se je trudi priklopiti, se mu je utrnila ideja o blog članku za popotnike. V njem je zapisal 5 nasvetov, katere tukaj predstavljamo v krajši obliki, za podrobnosti pa si lahko preberete originalni članek.

nasvet 1: Informacije, informacije, informacije

Že pred odhodom na pot poskušajte zbrati čim več podatkov o možnostih povezljivosti v tistem delčku sveta, kamor se odpravljate. Na razpolago imate podatkovni prenos, brezžična omrežja in pogovore / sms (ne nam zameriti, da zapostavljamo eksotiko kot so satelitski telefoni, radioamaterske postaje ipd). Cene, kvaliteta in hitrosti storitev se lahko zelo razlikujejo od države do države, ter tudi med različnimi operaterji. Pozanimajte se pri svojem operaterju o podpori v državi, kamor greste, ali obstaja kakšna posebna ponudba. Še pred tem pa se prepričajte, na to popotniki v eksotične dežele včasih pozabijo, ali je vaša naprava v državi, v katero potujete, sploh podprta, se pravi ali bo sploh delovala.

nasvet 2: Pridobite podatke od vašega operaterja

V zvezi z WiFi dostopom vam verjetno ne bodo mogli pomagati. Če pa boste morali uporabljati tudi podatkovni prenos ali običajne pogovore in sms na prenosnem telefonu, potem se še prej podrobno pozanimajte o cenah in pogojih rabe za državo, kamor se odpravljate. Cene se lahko močno razlikujejo in kaj hitro spreminjajo. Preiščite operaterjevo ponudbo, morda imajo kako opcijo za znižanje stroškov v državi v katero greste.

nasvet 3: Pridobite hotelsko ponudbo

Ne glede na morebitne ugodnosti "roaming" opcije vašega operaterja, WiFi omrežja so najpogosteje odlična izbira za komuniciranje. Po internetu seveda, a s pomočjo aplikacij, kot je Skype, lahko tudi za pogovore. Po možnosti izberite hotel, ki ponuja brezplačni WiFi dostop, pozanimajte pa se tudi o morebitni povezljivosti na lokacijah, ki jih boste pogosto obiskovali, npr. če greste na strokovno izobraževanje in boste ves dan v kakem konferenčnem centru.

nasvet 4: Izklopite funkcije telefona, katerih ne boste uporabljali

Običajno namreč velja - manj nujne kot so, bolj potratne so. Večja potratnost pa pomeni več stroškov, pa tudi baterija se običajno precej hitreje sprazni. Če veste, da boste na nekaterih lokacijah imeli WiFi povezljivost, in da vam bo to čisto dovolj, potem za ves čas potovanja kar izklopite podatkovne prenose telefona. To vam lahko prihrani kak velik šok mesec dni po vrnitvi domov, ko boste prejeli telefonski račun.

nasvet 5: Morda pa potrebujete 'WiFi booster'

Včasih pridete v državo, kjer je podatkovni prenos pregrešno drag, WiFi signal v hotelski sobi pa neuporabno slab. V tem primeru si lahko morda pomagate z WiFi booster-jem, to je naprava, ki ojačuje oz. podaljšuje brezžični signal. Nekateri booster-ji imajo tudi režo za SIM kartico. Pomeni, da si lahko morda kupite predplačniško SIM kartico za ceneni podatkovni prenos in si vzpostavite svoje WiFi omrežje za več naprav, na primer telefon ali računalnik, ali za celo družino na 14-dnevnih počitnicah.

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.xirrus.com/around-the-world-with-wi-fi/

### ### ###

O podjetju Xirrus Inc.

Xirrus je vodilni ponudniki visoko zmogljivih brezžičnih omrežij iz Kalifornije, ki že od leta 2005 načrtuje in izdeluje brezžično opremo na IEEE standardih 802.11b, 802.11g ter 802.11n; podjetje samo so leta 2004 ustanovili Dirk Gates (ustanovil Xircom in ga nato za 748 milijonov USD prodal Intelu), Patrick Parker in Steve DeGennaro.

V trenutni glavni ponudbi podjetja so zmogljiva brezžična polja oz. 'Wi-Fi array', ki združujejo WLAN stikalo in več dostopnih točk v eno napravo, katera lahko učinkovito obratuje v najbolj obremenjujočih okoljih. Vsako polje vsebuje kontroler z 4, 8, 12, 16 ali 24 dostopnimi točkami in posebno segmentirano usmerjeno anteno za maksimalno učinkovitost in zanesljivost brezžičnih omrežij. Z brezžičnimi polji Xirrus je mogoče zgraditi brezžično omrežje, ki je po superiornosti, hitrosti, zanesljivosti in pokritosti popolnoma primerljivo s sodobnimi ožičenimi omrežji.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.xirrus.com

Dodatne informacije:
Denis Flandija, inženir IT varnosti
denis.flandija@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com