O-STA

Lokalna samooskrba v Točki.Zate.

Ljubljana, 12. februar 2016 - V informacijski točki Zelene prestolnice Evrope Točka.Zate. nadaljujemo s februarskim programom, posvečenim lokalni samooskrbi, ki ga pripravlja Oddelek za varstvo okolja MU MOL.

Program Točke.Zate. v tednu od 15. do 20. februarja:

· ponedeljek, 15. februar, med 16. in 18. uro: svetovalne urice za meščane

Tema tokratne svetovalne urice bo organsko trajnostno vrtnarjenje in homeopatija.

Marko Hočevar (HomeOgarden) bo predstavil pristope k organskemu trajnostnemu vrtnarjenju. Posebej bo izpostavil pomen homeopatije na področju vrtnarstva, pomen sonaravnega vrtnarjenja in odprl nove zorne kote pridelave.

· torek, 16. februar, med 16. in 18. uro: svetovalne urice za meščane

Tema: pridelajte si svoj ekološki vrtiček v Ljubljani

Po korakih, kako do lastnega ekološkega vrtička, nas bo vodila Jerneja Jošar iz Cvetlične. Opozorila nas bo, na kaj vse moramo biti pozorni, kako se kar najbolj prijazno obnašamo do zemlje in na to, da je včasih manj tudi več.

· sreda, 17. februar, ob 12. uri: strokovno predavanje
Tema: Vrtički v Mestni občini Ljubljana
Gorazd Maslo in Meliha Dizdarević bosta predstavila pomen vrtičkarstva v Mestni občini Ljubljana ter način oddaje in najema vrtičkov. Meščanom je na voljo že 322 vrtičkov, ravno pa se izteka razpis za oddajo 442 vrtičkov na Rakovi jelši.

Predavanju bodo v popoldanskih urah sledile predstavitve projektov, povezanih s samooskrbo - Pustolovska pot, Green Surge, Food meters, Pot dobrot, Skupnost Urbani vrt onkraj gradbišča in pridelaj.si.

· petek, 19. februar, med 10. in 18. uro: predstavitev lokalnih strokovnih društev

Na področju razvoja podeželja v Mestni občini Ljubljana deluje kar 17 društev, ki tematsko združujejo vse od podeželskih žena, sadjarjev in konjerejcev do čebelarjev. V Točki.Zate. se bodo ta petek predstavili ljubljanski sadjarji: med 10. in 14. uro Sadjarsko vrtnarsko društvo L.E. Krek Sostro, med 14. in 18. uro pa Sadjarsko in vrtnarsko društvo v Ljubljani.

· sobota, 20. februar, med 10. in 14. uro: sobotni tržni dan "Lokalno pridelano, lokalno prodano"
V Mestni občini Ljubljana deluje kar 828 kmetij in nekatere izmed njih bodo pred Točko.Zate. ponujale svoje pridelke in izdelke in s tem pokazale na pestrost ponudbe, ki jo lahko najdemo le streljaj od mestnega jedra.


Točka.Zate. je februarja odprta vsak dan med 10. in 18. uro.

Vabimo vas, da si podrobnejši program Točke.Zate. v februarju ogledate tukaj, vse aktivnosti in dogodke zelenega leta pa lahko spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.