O-STA

SVIZ o zapletih z vlado pri avgustovski uskladitvi plač

SVIZ opozarja na nenavadno ravnanje slovenske vlade ob izvajanju dogovora o avgustovski uskladitvi plač v javnem sektorju. Po žaljivem nastopu in zmedi, ki jo je na sestanku ministra dr. Dimovskega s predstavniki sindikatov v javnem sektorju, povzročil – očitno v vladi neusklajen - predlog ministra Ropa o selektivni uskladitvi plač po posameznih dejavnostih javnega sektorja, se vlada obnaša, kot da se je obveznost, ki jo ima do 150.000 zaposlenih v javnem sektorju, sploh ne tiče. SVIZ se sprašuje, če se Vlada RS sploh zaveda odgovornosti, ki jo je prevzela s podpisom Dogovora o načinu usklajevanja plač v javnem sektorju v letu 2001? Že v začetku junija je SVIZ poslal predloge za izvedbo dogovora in do danes niti od vladne pogajalske skupine niti od Ministrstva za šolstvo, znanost in šport ni prejel nikakršnega uradnega odgovora na ta predlog.

Neodgovorno ravnanje vlade v zvezi z avgustovsko uskladitvijo plač že zdaj povečuje napetost med socialnimi partnerji in hitro stopnjuje verjetnost širšega socialnega konflikta v prihodnjih tednih in mesecih. SVIZ ocenjuje, da vlada s takim odnosom do zaposlenih ogroža tudi začetek usklajevalnega procesa za zakon o plačah v javnem sektorju, ki ga ta država nujno potrebuje.

O omenjenih zapletih in o možnih ukrepih v podporo uresničitvi dogovora o načinu usklajevanja plač iz lanskega decembra bo v torek 17. julija na izredni seji razpravljal tudi Izvršilni odbor SVIZa.
Sicer pa se bo izvršilni odbor opredelil tudi do spornih navodil Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, ki so bila poslana več kot tisočim predsednikom in predsednicam svetov zavodov v vzgojno-izobraževalnih zavodih o izvajanju odločbe Ustavnega sodišča RS glede plačilnih razredov. IO bo ocenil, ali ni ministrstvo prekoračilo pooblastila, ko je v navodilih svete zavodov napeljevalo, kako naj se opredelijo do pritožb strokovnih delavcev.