O-STA

Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

Nova Gorica, 22. februar 2016

Univerza v Novi Gorici vabi v okviru cikla "Znanstveni večeri" na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Andrej Čadež, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, z naslovom " Gravitacijsko valovanje - sto let od napovedi do odkritja". Predavanje bo potekalo v četrtek, 25. februarja 2016 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderirala dr. Andreja Gomboc, redna profesorica za astronomijo na Univerzi v Novi Gorici.

V predavanju bomo sledili glavnim korakom na poti odkrivanja gravitacijskih valov. Začeli bomo s prvimi teoretičnimi razglabljanji, ki so vodila do teoretičnih napovedi fizikalnih lastnosti gravitacijskih valov - kako in koliko energije prenašajo in kakšen učinek imajo na snov. Dotaknili se bomo razlogov za petdesetletno ignoriranje potrebe po zaznavi gravitacijskih valov in vzpodbude, ki sta jo dala domnevno, čeprav na koncu nepotrjeno "odkritje", in odkritje dvojnega pulzarja 1974. Ta dva dogodka sta vlila zaupanje v realnost obstoja oddajnikov gravitacijskih valov in vzbudila vrsto aktivnosti za njihovo detekcijo. Na poti do končnega odkritja, ki je zahtevalo dobrih štirideset let trdega dela, je bilo treba premagati vrsto tehnoloških problemov, ki se jih bomo bežno dotaknili. Na koncu se bomo vprašali kaj lahko pričakujemo od nadaljnjega študija gravitacijskih valov.

Vljudno vebljeni!

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si

Andreja Leban