O-STA

Brata v drugačnosti

Spoštovani,

vljudno vabljeni na šesti koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 3. in 4. marca 2016 ob 19. 30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
James Judd,
dirigent
Kvartet rogov Berlinske filharmonije:
Stefan Dohr
Stefan de Leval Jezierski
Sarah Willis
Andrej Žust

Spored:
Lojze Lebič:
Archiphonia
Robert Schumann: Koncertna skladba za štiri rogove in orkester, op. 86

------------------------------------

Anton Bruckner: Simfonija št. 5 v B-duru, WAB 105

S tem koncertom se nadaljujeta dve zgodbi iz prejšnjih: prva je Schumannova, druga pa nastopi solistov, ki prihajajo iz vrst Berlinskih filharmonikov. Slednjim se je pred nekaj leti prvič v zgodovini pridružil slovenski glasbenik. Andrej Žust, nekdanji prvi hornist našega orkestra, je član sekcije hornistov v tem prestižnem orkestru. S svojimi tremi kolegi bo v sestavu kvarteta rogov nastopil v Koncertni skladbi za štiri rogove in orkester Roberta Schumana.

Zanimivo je primerjati sodobnika Roberta Schumanna in Antona Brucknerja: prvi samozavesten nenehni inovator in komunikator, drugi introvertiran in negotov navkljub številnim priznanjem zlasti kolegov, ki jih je neizmerno spoštoval. Prvi dejaven in tudi uspešen skorajda v vseh glasbenih oblikah, drugi se je omejil večinoma na simfonije (ter na cerkvene vokalne oblike, kjer pa je bil mnogo manj ambiciozen). Prvi vse (sicer precej kratko) življenje srečno poročen z mladostno ljubeznijo Claro, drugi večni samec z anekdotično trpkim, domnevno neobstoječim ljubezenskim življenjem - razen tragičnih, občasno pa že skoraj komičnih ponudb zakona najstnicam še v visoki starosti. Vsem tem razlikam navkljub sta vsak po svoje prelomni osebnosti; Mahler je na primer Brucknerja označil celo za svojega predhodnika.

Anton Bruckner je zanimiv skladatelj tako za vrhunske poznavalce glasbene teorije kot za laike - njegove mogočne repetitivne strukture delujejo moderno, kompleksne harmonične zasnove pa neizčrpno. Rezultat je hipnotičen spoj duhovnosti ter premišljene zgradbe, ki začara - je pa tudi izvajalsko izredno zahteven, zlasti zaradi značilnega "Brucknerjevega ritma".

Peta simfonija velja za skladateljevo življenjsko mojstrovino na področju kontrapunkta, saj je njen Finale kombinirana fuga in sonatni stavek. Zaradi tolikšne kompleksnosti bi morda nekaj priprave na koncert v tem primeru še posebej omogočilo mnogo bogatejše doživetje te skladbe, kasneje pa boljše razumevanje tudi drugih vej umetnosti.

Koncert bo vodil James Judd, britanski dirigent z bogatimi izkušnjami z največjimi svetovnimi orkestri, kot so Tonhalle iz Züricha, Londonska filharmonija, Dunajski simfoniki in številni drugi.

Lepo vabljeni!


Slovenska filharmonija
Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800
E www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, www.mojekarte.si

Foto: arhiv Slovenske filharmonije