O-STA

Gemalto poročilo o podatkovnih krajah leta 2015​

25.3.2016
Gemalto, vodilni proizvajalec rešitev iz različnih segmentov področja informacijske varnosti, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

nam je konec februarja 2016 dal na razpolago poročilo o krajah podatkov v letu 2015 - "Gemalto 2015 Breach Level Index Report​", ki je dostopno brezplačno tudi širši javnosti na povezavi zapisani na dnu tega besedila.

Gemalto objavlja najnovejše povzetke iz spletne strani Breach Level Index, ki vodi globalne podatke o krajah podatkov po vsem svetu. Poročilo med drugim razkriva, da je 1.673 kršitev podatkov privedlo do kraj 707 milijonov podatkovnih zapisov v letu 2015.

Indeks BLI je globalna baza podatkov, ki beleži kršitev varnosti podatkov na svetovni ravni in meri njihovo resnost glede na več parametrov, vključno z vrsto podatkov in številom ogroženih zapisov, virom kršitve, in ali so bili podatki šifrirani. Indeks resnosti omogoča kreiranje primerjalnega seznam kršitev od neznatnih do mega kraj.

V letnem poročilu za 2015 napisanem glede na indeks BLI je razvidno, da je bilo od leta 2013, ko je BLI pričel zbirati podatke, zlorabljenih več kot 3,6 milijarde podatkovnih zapisov. Zanimivo, leta 2015 so bili zlonamerni tujci (outsiderji) vodilni vir teh kršitev, odgovorni za 964 ali 58% vseh kršitev in 38% vseh ukradenih zapisov. Kraja identitete ostaja vodilna vrsta kršitev in kar predstavlja 53% vseh zlorab varnosti podatkov in 40% vseh ukradenih zapisov. Odstotkovno so bile najbolj na udaru vladne organizacije v katerih je bilo opravljenih kar 43% vseh zlorab podatkov, vendar predvsem zaradi nekaj velikih primerov v ZDA in Turčiji. Sledi zdravstvo z 19% in trgovina z 6%.

Jason Hart, CTO for Data Protection, Gemalto: "In 2014, consumers may have been concerned about having their credit card numbers stolen, but there are built-in protections to limit the financial risks. However, in 2015 criminals shifted to attacks on personal information and identity theft, which are much harder to remediate once they are stolen. As companies and devices collect ever-increasing amounts of customer information and as consumers' online digital activities become more diverse and prolific, more data about what they do, who they are and what they like is at risk to be stolen from the companies that store their data. If consumers' entire personal data and identities are being co-opted again and again by cyber thieves, trust will increasingly become the centerpiece in the calculus of which companies they do business with."

Povezava do poročila: http://www.gemalto.com/brochures-site/download-site/Documents/ent-Breach_Level_Index_Annual_Report_2015.pdf

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

http://www.gemalto.com/press/Pages/Gemalto-releases-findings-of-2015-Breach-Level-Index.aspx

### ### ###

O podjetju Gemalto

Gemalto je vodilni globalni ponudnik rešitev s področja informacijske varnosti, ki svojim strankam nudi popolno varnost z uvajanjem tehnologij za kodiranje podatkov v namene zaščite komunikacij, intelektualne lastnine in digitalnih identitet. Med njimi je mnogo produktov nekdanjega podjetja SafeNet, katero se je z Gemaltom združilo konec leta 2014. SafeNet tehnologije so tako rekoč standard za varno povezovanje oddaljenih odjemalcev; podjetje je vodilni ponudnik na tržišču USB avtentifikacijskih tokenov, ki odpravljajo potrebo po uporabniških imenih in geslih in tako eliminirajo s tem povezane težave (upravljanje gesel); na področje zaščite komunikacij spadajo še SSL naprave (SSL acceleration devices), ki zagotavljajo hitrost, zanesljivost in varnost online transakcij. Programski izdelki s področja varnosti in licenciranja izdelkov zagotavljajo varnost podatkov v mirovanju (kodiranje diskov in posameznih datotek, kodiranje podatkov na prenosnih medijih) in preprečujejo piratizacijo programske opreme oz. vseh avtorskih izdelkov. Gemalto omogoča varnost komunikacij, varnost identitet, varnost mirujočih podatkov in varno poslovanje aplikacij.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.safenet-inc.com

Dodatne informacije:

Daniel Bednjički, projektni vodja
daniel.bednjicki@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com