O-STA

Dialog med mediji ni zadosten

APA razširja poročanje o srednji in vzhodni Evropi - BA-CA uvaja novinarsko nagrado

"Težko bi rekli, da je dialog med mediji držav srednje Evrope zadovoljiv," meni Samuel Breck, profesor komunikologije na Univerzi Komenskega v Bratislavi. Kljub skupnim interesom in "živahni izmenjavi kapitala, blaga, podjetij - in nenazadnje ljudi", je zaznati le malenkostno izboljšanje, kar zadeva izmenjavo informacij, je dejal na razpravi "Neznani sosedje - Dialog med mediji v srednji Evropi", ki sta jo organizirali Avstrijska tiskovna agencija (APA) in Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) v ponedeljek zvečer na Dunaju.

Takšno ugotovitev je potrdila tudi okrogla miza, ki so se je udeležili Grzegorz Gauden ("Presspublica"/Varšava), Boris Jaušovec ("Večer"/Maribor), Hedwig Kainberger ("Salzburger Nachrichten"), Jacek Palasinski (dopisnik/Rim), Jiri Pehe (New York University v Pragi) in Katerina Safarikova ("Respekt"/Praga).

Neobveščenost in predsodki o "sosedih" že dlje časa oblikujejo odnose med državami srednje Evrope. Gauden je izrazil željo, da bi mediji igrali ključno vlogo v zmanjševanju teh neskladnosti, saj na politični ravni v tej smeri še ni bilo storjeno dovolj - če sploh kaj. Na Poljskem je časnik Rzeczpospolita, ki ga izdaja Gauden, samoiniciativno prevzel to vlogo - na primer z diferenciranim obravnavanjem zgodovine, kar je bilo za odnose med Poljsko in Nemčijo bistvenega pomena. Kainberger je "skupno realnost" držav srednje Evrope kratkomalo postavil pod vprašaj. "Srednja Evropa je sen, ki pa v resnici sploh ne obstaja."

Sklepi pogovora so bili jasni: odnosi med "sosedi" še vedno izhajajo iz nesporazumov in predsodkov. Novinarstvo temelji na "vročih" novicah iz politike in gospodarstva, najpogosteje se posveča bilateralnim sporom. Družbena in čustvena vprašanja pa so popolnoma zanemarjena.

Zato bo APA v prihodnjih tednih posvetila večjo pozornost poročanju o srednji in vzhodni Evropi, je napovedal glavni urednik Wolfgang Mayr.

Za zaključek je Martin Hehemann, tiskovni predstavnik skupine BA-CA in vodja njenega oddelka za stike z javnostjo, predstavil novinarsko nagrado, katere glavni namen je spodbuditi poročanje o evropskem povezovanju. Nagrado "Pisanje za srednjo Evropo" financira BA-CA, podeljuje pa jo v sodelovanju z agencijo APA. Prvo nagrado v višini 5000 evrov bodo podelili leta 2004. Zanjo lahko kandidirajo novinarji iz srednje Evrope, pri čemer "so tisti, ki se identificirajo kot Srednjeevropejce, Srednjeevropejci".

Novinarji lahko pošljejo prispevke, ki so že bili objavljeni v tiskani obliki ali na internetu. Teme n.pr. lahko vključujejo identiteto, prihodnost in meje srednje Evrope, "Evropo regij", manjšine v srednji Evropi, dialog med sosedi ali premagovanje predsodkov.

Več informacij o novinarski nagradi : http://www.ba-ca.com /Presse

Dodatne informacije:

APA - Austria Presse Agentur

Edith Dörfler

Unternehmenskommunikation

Tel: 0043-1-36060-2500

E-Mail: e.doerfler@apa.at

Ambros Kindel

Ressortleiter Außenpolitik

Tel: 0043-1-36060-1400

E-Mail: a.kindel@apa.at