O-STA

Naj se vsem travam sodi enako: končajmo tabu marihuane

Glavni cilj uživalcev marihuane je, da se ga 'fajn zapohajo'. Če imamo v mislih izključno rekreativno uporabo marihuane, je to tudi zadosten odgovor, kot je pri uživanju alkohola in kajenju. A če pogledamo malo globlje kmalu ugotovimo, da popolna legalizacija marihuane nima tako 'plitkega' cilja. Od zdravljenja in lajšanja bolečin, zmanjševanja kriminala na ulici ter učinkovitejši pregon kriminalla vezanega na trde droge, do večje varnosti: ti in drugi so glavni cilji legalizacije te trenutno zelo 'tabuizirane' rastline.

Zaščitimo tiste, ki marihuano že uporabljajo

Kdor danes želi uživati travo, stopi do lokalnega preprodajalca. Tisti, ki to vedo, to počno. Prohibicija se je izkazala kot neučinkovita ne le na nivoju preprečevanja uporabe, temveč tudi pri preprečevanju varne uporabe, ki je direktna posledica divjega črnega trga.

Prepričani smo, da mora biti marihuana legalna, a regulirana. Stremimo k temu, da je naravna marihuana dostopna, a mora biti v primeru komercialne prodaje primerno označena. Kupec ima pravico vedeti, kakšna je vsebnost THC-ja v marihuani, ki jo je kupil ravno toliko, kot ima pravico vedeti, kaj vsebujejo piškoti, ki jih je malo prej kupil v trgovini.

Z davkom več denarja, več izobraževanja; več varnosti!

Legalizacija državi omogoči najbolj običajno obliko koriščenja: obdavčenje. Obdavči lahko predvsem prodajo, kar praktično pomeni, da le razširi polje davka na dodano vrednost iz današnjega obsega še na marihuano, ki vsebuje višje stopnje THC. Novo pridobljeni denar državi omogoča, da legalizacijo med drugim pospremi z izobraževanjem trenutno najbolj izpostavljene skupine: mladih.

Tako kot vsakemu človeku moramo tudi otrokom razložiti, kdaj, kako in zakaj nekdo uživa marihuano. Poskrbeti moramo, da otroke v izobraževalnih ustanovah poučimo, da uživanje marihuane ni kriminal najhujše stopnje, a do neke mere ravno nasprotno: v določenih situacijah je uživanje marihuane priporočljivo, a vse se začne z varnim početjem.

Nosi negativne posledice? Zakaj bi jo potem sploh legalizirali?!

Ustavimo konje. Ljudje ta trenutek toleriramo uživanje tako tobaka kot alkohola. O negativnih posledicah teh dveh vsebin ne bomo izgubljali besed. A da ne bomo legalizacije marihuane podprli le z argumentom "legalne so tudi slabše droge" vam lahko zelo preprosto predstavimo dobre učinke legalizacije z dovoljenjem samooskrbe:

  • Poveča se varnost za že obstoječe uživalce
  • Zniža se raven porabe veliko bolj nevarnih zdravil za lajšanje bolečin
  • Poveča se raven nadzora nad proizvodnjo in porabo marihuane
  • Močno zmanjšamo vir dohodka kriminalnih združb
  • Z destigmatizacijo uporabnikov in uporabe omogočimo več razvoja, več raziskav, več mnenj, več varnosti za uporabnike, ...

Kriminalizacija nezakonitih 'pre'prodajalcev marihuane ostane!

Naj si kriminalne združbe ne predstavljajo, da jih bodo odnesle brez posledic.

Proizvodnja in prodaja neregulirane marihuane (bog ne daj, da ima le-ta primesi pesticidov, nedovoljenih gnojil ter drugih opojnih vsebin, da 'bolj zadane') mora ostati nezakonita!

Komercialna proizvodnja marihuane, ki vsebuje višje stopnje THC in druge opojne vsebine lahko steče le s primerno označbo prodajanega izdelka in s primernim dovoljenjem.

Razbijmo tabu marihuane in naredimo Slovenijo bolj varno.

Naš naslov:

Piratska stranka Slovenije
Majaronova ulica 6
Ljubljana 1000 Slovenia