O-STA

Medgeneracijska solidarnost in sodelovanje kot model razvoja in ne kot način preživetja

29. aprila obeležujemo Evropski dan solidarnosti med generacijami, s katerim se poudarja nujnost medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti. Medgeneracijska dinamika pomembno vpliva na delovanje, razvoj in kvaliteto življenja v naši družbe in predstavlja eno izmed ključnih veznih tkiv vsake družbe.

Žal je primerov, v katerih medgeneracijsko sodelovanje predstavlja praktično edini način za preživetje vse več. Primere, ko mladi starejšim (kot posamezniki, v okviru nevladnih organizacij ali znotraj skupnosti), in obratno, pomagajo, da lahko živijo in preživijo, srečujemo na vsakem koraku. Če smo na eni strani hvaležni, da si različne generacije v Sloveniji pomagajo in znajo stopiti skupaj, pa moramo tudi ugotoviti, da se s takšnim modelom medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ne smemo zadovoljiti. Država mora več napora vložiti v vzpostavljanje institucionalnega okvirja, ki bo deloval po načelih medgeneracijske solidarnosti, in bo hkrati odgovoril na potrebe in pričakovanja vseh generacij.

"Pokojninska in zdravstvena reforma, ureditev področja dolgotrajne oskrbe in reforma trga dela. Vse to so področja, ki vplivajo na kvaliteto življenja, in kjer je oz. bo medgeneracijsko sodelovanje ključnega pomena. Tako kot pokojnine niso samo skrb upokojencev, tudi problemi osamosvajanja mladih niso samo skrb mladih." je ob evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti poudaril predsednik Mladinskega sveta Slovenije (MSS) Tin Kampl.

Kampl je bo tej priložnosti spomnil, da je Mladinski svet Slovenije vlado in druge socialne partnerje že večkrat pozval, da se definicija socialnega dialoga in sestave Ekonomsko-socialnega sveta spremeni tako, da se vanj vključi predstavnike mladih in starejših. S tem bodo pokazali, da medgeneracijsko sodelovanje in solidarnost dojemajo kot način delovanja in ne samo kot zguljeno frazo, ki dobro zveni pred kamero in dali priložnost, da pri oblikovanju ključnih podpornih sistemov in rešitev sodelujejo tudi tiste generacije, ki v te procese do sedaj niso bile vključene.

Za vprašanja ali pojasnila smo vam na voljo preko Boruta Cinka, predstavnika za odnose z javnostmi, na pr@mss.si ali na 041 897 616.

Mladinski svet Slovenije.