O-STA

Odvetniška zbornica vpisnine v imenik odvetnikov povišala za 260 odstotkov

Odvetniška zbornica Slovenije je na svoji skupščini prejšnji teden sprejela sklep, s katerim je bistveno povišala vpisnino v imenik odvetnikov iz dosedanjih nekaj manj kot 2.500 na 9.000 evrov, kar predstavlja povišanje v višini 260 odstotkov. Ministrstvo za pravosodje RS (MP) se je ob tem odzvalo, da jih iz zbornice o tem niso obvestili in da so informacijo zasledili prek medijev.

IZOBRAŽEVANJE

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Preden se odločite za registracijo katere od oblik podjetja, vas vabimo na brezplačni seminar na DATO!

Več informacij

"Ministrstvo se zaveda, da je samostojnost avtonomnega združenja odvetnikov nujen pogoj za neodvisnost in samostojnost odvetništva in jo je kot tako treba spoštovati. Vendar pa je članstvo v zbornici za odvetnike, ki opravljajo odvetniški poklic, obvezno, kar zbornici zagotavlja monopol nad opravljanjem odvetniških storitev v državi. Poleg tega je zbornica nosilka javnih pooblastil, zaradi česar ima njena avtonomija svoje omejitve, ki jih narekuje javni interes," so zapisali.

Odvetniška zbornica mora zadevo pojasniti ministrstvu

Ministrstvo je od odvetniške zbornice zaprosilo za pojasnila k odločitvi skupščine, da se vpisnina v imenik odvetnikov bistveno poviša.

Skrb za mlade pravnike

Na ministrstvu so mnenja, da bi tovrsten finančni ukrep v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela lahko preprečeval mladim pravnikom dostop do odvetniškega poklica. Kakovost odvetniškega poklica pa je primerneje zagotavljati z vsebinsko zaostritvijo vstopnih pogojev (npr. odvetniški izpit) in z doslednejšim izvajanjem nadzornih pristojnosti.

Odvetniška zbornica Slovenije je vpisnino v imenik odvetnikov povišala za 260 odstotkov.

Klikni in deli

"Odvetniška zbornica nas ni obvestila ne o povišanju vpisnine ne o razlogih za tako visoko povišanje, zato pričakujemo, da bodo to storili zdaj," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodajajo, da bodo morebitni neprepričljivi argumenti narekovali premislek in pripravo ustreznih zakonodajnih sprememb.

IZOBRAŽEVANJE

Nepovratna sredstva so na voljo, ste pripravljeni?

Na DATI redno spremljamo in objavljamo razpise, ki ponujajo nepovratna finančna sredstva. Na delavnici pa vam brezplačno predstavimo pogoje in nasvete, kako sredstva pridobiti.

Več informacij

Vir: Ministrstvo za pravosodje

Deli na FacebookuDeli na Twitterju

Kategorijefinance gospodarstvo podjetništvo pravo

Oznakeavtorski članki imenik odvetnikov ministrstvo za pravosodje odvetniška zbornica odvetniški poklic povišanje vpisnine zbornica za odvetnike

POVEZAVA: http://data.si/blog/2016/04/28/odvetniska-zbornica-vpisnine-v-imenik-odvetnikov-povisala-za-260-odstotkov/