O-STA

Junij, mesec energetske učinkovitosti v Zeleni prestolnici Evrope

Ljubljana, 31. maj 2016 - Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope, vstopa v šesti mesec zelenega leta, ki bo tematsko posvečen energetski učinkovitosti. Brezplačen program v informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo pripravlja javno podjetje Energetika Ljubljana, aktivnosti bodo potekale tudi v Četrtnih skupnostih Posavje in Rudnik, ki bosta v tem mesecu zeleni ambasadorki. 22. junija bo v Ljubljani razglašena Zelena prestolnica Evrope 2018!


V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem - zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, varnem, čistem in urejenem mestu.

Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edino mesto v osrednji in jugovzhodni Evropi, ki je prejelo ta prestižni naziv.

Točka. Zate.

Nosilka teme meseca junija je Energetika Ljubljana, ki bo skupaj z Mestno občino Ljubljana in v sodelovanju z različnimi izvajalci v informacijski točki Točka.Zate. in drugje v Ljubljani organizirala številne brezplačne aktivnosti ter dogodke, povezane z energetsko učinkovitostjo v našem vsakodnevnem bivanju.

Mesec energetske učinkovitosti bo odprl plesni dogodek "Ples je energija - bivanju dajemo utrip", ki bo v sredo, 1. junija 2016, od 16. ure naprej na Stritarjevi ulici. Plesalci plesne šole Pro dance studio bodo energijo glasbe prelili v gibanje telesa ter tako središču Ljubljane namenili svoj utrip.

Junijski program bo razdeljen na več vsebinskih sklopov, ki bodo skozi različne dogodke ozaveščali, izobraževali ter promovirali tiste aktivnosti, s katerimi se energija ustvarja in ohranja:

  • Telesno učinkoviti smo energetsko čudoviti

Ta sklop dogodkov bo namenjen energetski učinkovitosti našega telesa. Začel se bo z že omenjenim plesom na Stritarjevi ulici, nadaljeval z gorskimi teki in energetskimi oz. joga delavnicami ter zaključil z odprtjem prenovljene poti okoli Šmarne gore v sklopu projekta Šmarna gora: Od vzhoda do vzhoda.

  • Energetska svetovalnica - vsi viri energije za udobje vašega doma

Obiskovalcem informacijske točke Točka.Zate. bodo svetovalci Energetike Ljubljana in svetovalne mreže ENSVET svetovali glede izbire zanje najprimernejšega ogrevalnega sistema ter jim pomagali z nasveti s širšega področja rabe energije in glede pridobitve subvencij.

  • Moje mesto - moj zrak

Osrednja pozornost bo namenjena postavitvi cyanometra, to je 3,3 metra visokega monolita v središču Ljubljane, ki bo meril modrino neba in prikazoval stanje kakovosti zraka v Ljubljani.

V tem sklopu dogodkov bo precej pozornosti namenjene tudi okolju prijaznim vozilom na metan - v teoriji in praksi.

  • Program za otroke

Za otroke iz ljubljanskih šol in vrtcev pripravljamo različne delavnice:

    • Eko-energetske bralne urice
    • Zgradimo eko-energetsko hiško
    • Kako nastajajo eko-energetske ilustracije

Program v Točki.Zate. bodo dopolnile še aktivnosti četrtnih skupnosti Posavje in Rudnik ter številni drugi dogodki. Skupaj je načrtovanih več kot 50 dogodkov na temo energetske učinkovitosti, ki bodo potekali vse dni v juniju.

Program in podrobnejše informacije o posameznih dogodkih lahko spremljate v napovedniku na spletni strani www.zelenaljubljana.si ali pri informacijski točki Točka.Zate. pred Mestno hišo.
Točka.Zate. bo junija odprta vsak dan med 10. in 20. uro.

Četrtne skupnosti - ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016

V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti, saj bo do konca leta vsaka izmed njih po tri tedne zelena ambasadorka. Trenutna ambasadorka je Četrtna skupnost Moste, ki bo 6. junija štafeto predala Četrtni skupnosti Posavje. Ta bo ambasadorka do 27. junija, ko jo bo nasledila Četrtna skupnost Rudnik.

Razglasitev Zelene prestolnice Evrope 2018

22. junija bo v Ljubljani slovesno razglašena Zelena prestolnica Evrope 2018.

Za naziv se potegujeta nizozemski mesti 's-Hertogenbosch in Nijmegen ter švedska Umeå.

Vabimo vas, da program, aktivnosti in dogodke zelenega leta spremljate na interaktivni spletni strani www.zelenaljubljana.si.