O-STA

Folklorni festival Folkart 2016 v Europarku

V soboto, 2. julija 2016, se bo ob 12:30 v Europarku začel Folklorni festival Folkart 2016. Ne zamudite pisane druščine folkloristov iz različnih držav, ki se bodo predstavile po nakupovalnih ulicah Europarka.

Predstavili se nam bodo:

1. ARGENTINA

"Gran Ballet Argentino ", Cordoba

Umetniška skupina Gran Ballet Argentino je s 53-letno zgodovino neprekinjenega delovanja ena najpomembnejših koreografskih stvaritev Argentine. Upravičeno uživajo status vrhunskih umetnikov.

Njihova glavna značilnost so izvirne plesne stvaritve, v katerih dajejo velik pomen kretnjam, izražanju in sporočilnosti. So najvidnejši ambasadorji argentinske ljudske tradicije.

2. FINSKA

"Motora", Joensuu

Skupina Motora je bila ustanovljena leta 1968. Mladi folkloristi zelo uspešno delujejo v svojem prostoru in spadajo v najvišjo kategorijo folklornih ansamblov na Finskem. Skupina slovi po svojih živahnih in zanimivih predstavah. Prihajajo iz mesta Joensuu v pokrajini Severni Kareliji na vzhodu Finske. Poseben poudarke dajejo Karelskim plesom.

3. FIDŽI

"VOU Dance Company", Suva

Vou je eksplozivna in dinamična pacifiška skupina, izjemna izkušnja, ki nas popelje v raj na otočju, bogatem s starodavnimi zgodbami, tradicijo in kulturo. Skozi ples in glasbo Vou predstavlja mešanje starega in novega, tradicionalnega in sodobnega. Je vsestranska in mednarodno priznana plesna skupina, ki slikovito prikazuje zgodovino eksotičnega Fidžijskega otočja v južnem delu Tihega oceana.

4. KAZAHSTAN

"Tugan Zher" in "Alkisa", Petropavlovsk

Iz dežele širnih step, domovanja mongolskih prednikov, katerih vodja je bil sam Džingiskan, iz dežele burne zgodovine, iz dežele ogromnega naravnega bogastva ter dih jemajoče lepote k nam prihaja zanimiv folklorni ansambel, ki navdušuje z izjemnimi predstavami, polnimi živahnosti in akrobacij. Spremlja jo edinstven glasbeni orkester.

5. KOSTARIKA

"Inspiraciones Costarricenses", San José

To majhno, a čudovito deželo je Krištof Kolumb poimenoval Costa Rica - bogata obala. Časi španskega kolonializma so minili relativno mirno, zato je to danes urejena in stabilna država. Njeni prebivalci veljajo za ene izmed najsrečnejših ljudi na planetu, kar se odraža tudi skozi plese in glasbo skupine, ki prinaša le veselje. Svojo deželo že od leta 2004 uspešno zastopa po festivalih širom sveta.

6. SRBIJA

KUD "Zora", Beograd

Ljudska plesna skupina "Zora" je bila ustanovljena leta 1992, v Beogradu. ZORA pomeni zgodnjo jutranjo zarjo, eno najlepših obdobij dneva. Predano in resno delo strokovnjakov že z otroki in mladimi jih je pripeljalo do statusa ene najboljših skupin v Srbiji. Skozi leta so sodelovali na več kot 1000 koncertih in več kot 50 mednarodnih folklornih festivalih.