O-STA

Nadzorni svet za novega predsednika uprave NLB imenoval Blaža Brodnjaka

Danes, 4. julija, je potekala 36. seja nadzornega sveta NLB, na kateri so se člani soglasno odločili, da za novega predsednika uprave NLB v prihodnjem petletnem mandatu imenujejo Blaža Brodnjaka, dosedanjega namestnika predsednika uprave. Imenovali so tudi novega člana uprave, pristojnega za področje operativnega poslovanja (COO). To funkcijo bo po pridobitvi soglasja Banke Slovenije prevzel ugledni madžarski strokovnjak Lászlo Pelle. Nadzorni svet je enoten petletni mandat podal tudi obema sedanjima članoma uprave Andreasu Burkhardtu in Archibaldu Kremserju. S tem je uprava največje slovenske banke popolnjena in z enotnim mandatom, kar prinaša umiritev in stabilizacijo korporativnega upravljanja NLB, ki je ključnega pomena za nadaljevanje uspešnega poslovanja banke.

Primož Karpe, predsednik nadzornega sveta NLB je ob imenovanju Brodnjaka za predsednika uprave NLB povedal: "Vesel sem, da je bila odločitev vseh šestih nadzornikov soglasna. Brodnjak je zelo dobra izbira. Ne zgolj zaradi domačih in mednarodnih izkušenj, ki jih ima, temveč tudi zato, ker je v zadnjih mesecih odlično vodil banko v zahtevnih razmerah. Verjamem, da lahko NLB ob ambiciozni strategiji, ki si jo je zadala, v prihodnjih petih letih postane ena najuspešnejših bančnih skupin v tem delu Evrope."

Ob tem je nadzorni svet podal priznanje upravi in celotnemu NLB timu za dosežene rezultate in stabilno pozitivno poslovanje v že devetih zaporednih četrtletjih in - kot kažejo preliminarni podatki - tudi izjemno spodbudnih rezultatih v prvem polletju 2016 tako v Sloveniji, kot na vseh strateških trgih, kjer je prisotna NLB Skupina. NS je ob polni podpori in zaupanju upravi izrazil tudi pričakovanje, da v prelomnem obdobju pred predvideno privatizacijo banke z enakim tempom s celotnim timom NLB Skupine nadaljuje z uresničevanjem zastavljenih ciljev - tako pozitivnega poslovanja, kot zniževanja obsega slabih terjatev.

"NLB mora rasti po vseh ključnih kazalnikih tako doma, kot na vseh svojih strateških trgih. Postati mora moderna, digitalna banka, hitrejša in bolj agilna. NLB mora povečevati svojo vrednost in vrednost kapitala, ki je v lasti države. Če bo NLB s svojim solidnim in stabilnim poslovanjem potrjevala dobro investicijsko zgodbo še za naslednjih pet let in s tem pričakovanja bodočih investitorjev, bo to najboljša popotnica uspešni privatizaciji banke," je še poudaril Karpe.

Lászlo Pelle, novi član uprave za področje operativnega poslovanja banke (COO)

Nadzorni svet NLB je imenoval Lászla Pelleja za člana uprave s petletnim mandatom od dneva pridobitve soglasja Banke Slovenije. Pristojen bo za področje operativnega poslovanja (Chief Operating Officer), kamor poleg IT področja in nabave spadajo tudi zaledni deli banke. Novi COO v NLB prihaja ravno v trenutku, ko je banka v fazi preoblikovanja svoje IT strategije, njegova funkcija pa bo za izvedbo načrtovanega programa digitalne transformacije banke ključnega pomena.

László Pelle (1966) je magistriral iz elektrotehnike na Tehnični univerzi v Budimpešti. V NLB prihaja iz Erste Bank, druge največje univerzalne banke na Madžarskem, kjer je opravljal funkcijo COO zadnjih šest let. Ima dolgoletne izkušnje na področju bančništva, prenove in racionalizacije procesov ter poenostavitve osrednjih (core) bančnih produktov. Deloval je tudi na področju centralizacije, integracije in harmonizacije IT sistemov ter postavitve sodobnih tehnoloških platform, prilagojenih poslovnim potrebam in izzivom. Med drugim je izkušnje pridobival tudi v HSBC CEE na Češkem in v skupini Citibank na Madžarskem, v Singapurju in na Poljskem.

Nadzorni svet NLB Vsa sporočila za javnost