O-STA

V AV studiu pozdravili sodelavko iz Litve

V AV studiu stavijo na izkušnje, zato so v svoje vrste z veseljem sprejeli Justino Bankauskaite, 25-letno študentko iz Litve. Ker v marketinški agenciji vedo, da je mladim treba dati priložnost in jih spodbujati pri njihovem razvoju, so Justino sprejeli na 3-mesečno prakso, ki jo bo opravljala v okviru programa Erasmus+. Študentka magistrskega programa Strateško vodenje organizacij na univerzi Mykolas Romeris, bo tako v Sloveniji do septembra, nato pa odide na Portugalsko, kjer bo dokončala magistrski študij.

Justina v najstarejši slovenski marketinški agenciji 3-krat tedensko spoznava timsko delo, prispeva s svojimi idejami, ter pridobljeno znanje s fakultete preizkuša v praksi. Ker jo nekoliko ovira slovenski jezik, dela predvsem na vizualnih področjih, veliko pa prispeva tudi s svojimi idejami na projektih, med katerimi ji je kot naročnik v spominu še zlasti ostalo Gorenje. Ker je prej delala predvsem v administraciji in prodaji, ji delo v marketingu predstavlja dodaten izziv, za prakso pa se je odločila ravno zato, ker si želi spoznati proces, ki privede do končnega izdelka in lansiranja le-tega potrošnikom. Justina se je, tako kot verjetno marsikdo med nami, pogosto spraševala, kaj je v "ozadju" njenega priljubljenega izdelka ali storitve. Kaj vse je potrebno narediti, da določen produkt pridobi pozitivno podobo, na kakšen način ga promovirati, da bo uspešen - odgovore na ta vprašanja odkriva sedaj, ko je stopila iz svoje cone udobja in se podala novim priložnostim naproti. "Če stalno delaš enako, postaneš zdolgočasen," pravi mlada Litvanka, pri tem pa ji lahko le pritrdimo.

Preostale proste trenutke Justina preživlja s prijatelji, ki jih je pridobila med bivanjem v študentskem naselju Rožna dolina. Rada odkriva kotičke Slovenije, med drugim je že obiskala Bled, Bohinj in Velenje, načrtuje pa še obisk Maribora in slovenske obale. Posebno jo je navdušila potica, sicer pa za slovensko kuhinjo pravi, da se ne razlikuje tako zelo od njihove, le da v Litvi dobiš krompir praktično ob vsaki jedi, zato ga pri nas prav nič ne pogreša. Nekoliko jo je presenetilo le vreme, saj je prva dva tedna njenega obiska stalno deževalo, občuduje pa urejenost naše države. Za Slovenijo se je odločila, ker je "zelena", prepričala jo je zlasti Ljubljana kot Zelena prestolnica Evrope 2016. Ker rada kolesari, pohvali tudi dobro infrastrukturo in možnosti, ki jih imajo pri nas kolesarji, prav tako ji je všeč občutek varnosti, ki ga nudi naša država. Za Slovence pravi, da odlično govorimo angleško, smo vedno pripravljeni pomagati in, da se znamo zabavati.

Preostanek 3-mesečne prakse Justini vsekakor želimo čim manj jezikovnih preprek, prijetnih izkušenj in sonca, da bo lahko uživala v zelenih kotičkih naše države. Ob takšnih obiskih in pohvalah, ki jih pridobimo od tujcev, ki Slovenijo obiščejo prvič, pa se lahko le zavedamo, kakšne prednosti in lepote nam ponuja rodna Slovenija.