O-STA

Nedopusten vandalizem v javnem sadovnjaku MOL

V začetku tedna so neznanci poškodovali javni sadovnjak Mestne občine Ljubljana, ki je urejen na Grbi. Polomili so večino lani zasajenih sadik in s tem povzročili za približno 2.000 evrov materialne škode. Mestna občina Ljubljana vsakršen vandalizem ostro obsoja in poziva s spoštovanju našega skupnega javnega prostora.

Neznanci so v noči in nedelje na ponedeljek, iz 21. na 22. avgust 2016, polomili vrhnje dele sadik in tako poškodovali 17 jablan in 11 hrušk, ki so zasajene na južnem delu sadovnjaka, ter vse sadike oreha, kostanja, skorša, murve, nešplje, kakija in asimine v severnem delu. Sadje iz javnega sadovnjaka, ki je bil urejen lani, bo na voljo vsem meščanom ter obiskovalcem Ljubljane, zato se sprašujemo, ali se posamezniki, ki so namerno povzročili škodo, zavedajo, da so s tem škodovali tudi sebi, saj se bo zaradi poškodb sadik začetek rodnosti posameznih dreves zamaknil za najmanj dve leti. Na Mestni občini Ljubljana zato znova pozivamo k spoštovanju in skrbi za naše okolje in skupno lastnino, saj lahko le tako zagotovimo urejeno okolje in s tem visoko kakovost življenja v našem mestu.

Mestna občina Ljubljana je vandalizem prijavila Policijski postaji Vič, v sadovnjaku pa bodo izvedena oskrbovalna dela za odpravo škode.

Na Mestni občini Ljubljana ostro obsojamo uničenje sadovnjaka ter vse oblike vandalizma, s katerim posamezniki uničujejo naš skupni javni prostor. Ljubljana je lepo, urejeno, čisto in varno mesto ter letošnja Zelena prestolnica Evrope in želimo, da takšno tudi ostane, zato smo lani začeli z družbeno odgovorno kampanjo proti vandalizmu "Človek, čuvaj svoje mesto", s katero opozarjamo na nesprejemljivost vandalizma ter poudarjamo pomen spoštovanja javnega prostora.

Osnovni cilj kampanje, ki je bila lani osredotočena na nedovoljeno grafitiranje, letos pa na pobiranje pasjih iztrebkov ter odmetavanje žvečilk v koše, je zmanjšanje vseh oblik vandalizma na najnižjo možno raven, povečanje občutka varnosti ljudi v mestu, ozaveščanje meščank in meščanov o tem, kakšno škodo vsem nam povzroča vandalizem in kako lahko prispevamo k njegovemu zmanjšanju ter nenazadnje zmanjšanje stroškov, ki jih povzroči vandalizem. Sredstva, ki jih iz mestnega proračuna namenimo poplačilu škode, bi namreč lahko namenili za koristnejše projekte, namenjene dvigu kakovosti življenja naših meščank in meščanov.

Meščanke in meščane ob tem prosimo, naj primere vandalizma prijavijo na spletni strani www.ljubljana.si prek spletne aplikacije Pobude meščanov.