O-STA

Napredna strategija razvoja aplikacij, ter HPE Agile Manager projektno upravljanje za vodje razvojnih ekip

HPE, oddelek zadolžen za varnostne rešitve HP Enterprise Software - Security, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

ima v svoji produktni liniji namenjeni aplikacijskim razvojnim ekipam tudi izdelek, za projektno vodenje takih razvojnih projektov, za ekipe, ki delajo po modernem agilnem principu razvoja aplikacij. Produkt se imenuje HP Agile Manager in je na razpolago v dveh oblikah, za večje razvojne studie kot lokalna namestitev (zahteva se en Linux stražnik in dostop do podatkovne baze Oracle 11 ali 12), za manjše ekipe, ali tiste, ki ne želijo upravljati lokalne namestitve, ali tiste, ki potrebujejo dostop iz različnih lokacij, pa je na razpolago tudi SaaS storitev v strežniškem oblaku, obe pa uporabljata popolnoma enak spletni uporabniški vmesnik.

Toda - kaj je agilen razvoje aplikacij?

Smo v času, ko se razvoj aplikacij, in struktura samih aplikacij, močno spreminjajo. Aplikacije več niso ogromne vsemu namenjene rešitve, kot npr. SAP. Današnje poslovno okolje tvori množica, ekosistem manjših aplikacij, storitev v zasebnem oblaku in najemniških storitev, ki morajo biti združene v brezhibno delujoč poslovni proces. Tipični primer so aplikacije za pametne telefone, tudi poslovne, katerih je veliko in vsaka opravlja samo svojo pogosto ozko specializirano nalogo. Temu se mora prilagajati tudi razvoj aplikacij, ki vse bolj prihaja iz tradicionalnega razvojnega cikla SDLC (Waterfall) v Agilni ali Hibridni model.

Tradicionalni pomeni, da razvojna ekipa sama za celotno aplikacijo v enem postopku od začetka do konca zbira zahteve, načrtuje, razvija, testira, namesti in predstavi končni izdelek v produkcijski obliki z vsemi vgrajenimi funkcijami naročniku. Težava je, da to pogosto traja eno ali več let, končni produkt pa ni tisto, kar si je naročnik po tihem želel. S takim razvojnim ciklom so v praksi problemi, saj poteka dejansko zgrešeno, takole:

Končni izdelek, katerega stranke nikoli niso imeli priložnost preizkusiti, dokler jim ga razvijalci niso namestili, pa izgleda nekako tako:

Ne posebej obetavno, kajne? Sodobni, agilni razvoj pa pomeni, da se razvojna ekipa trudi novo aplikacijo čim prej spraviti do naročnika v produkcijsko z najbolj osnovnimi funkcionalnostmi v roku recimo največ enega ali dveh mesecev. Potem jo v več iteracijah v kratkih, najdlje en mesec trajajočih periodah redno posodablja z novimi funkcijami, dodatki in morebitnimi popravki. Več kot očiten primer, katerega prav vsi poznamo - to je tipično za aplikacije na mobilnih telefonih. A priporoča se, da se preide na tak tip razvoja tudi v klasičnih aplikacijah. Pomeni zamenjavo razvojnega postopka iz slike 1 - App delivery Cycle of Despair - z sledečim uspešnim postopkom:


Kot vidite, če ste se bali, ko smo omenjali da se agilni razvojni cikel ponavlja in ponavlja za dodajanje novih funkcij, to ni v neskončnost (razen če je tak vaš cilj), obstaja pot ven, ko bo naročnik zadovoljen s produktom:

Katero strategijo pa vi uporabljate, v vašem podjetju, za razvoj aplikacij za vaše sodelavce, za zunanjega naročnika, ali za državne ustanove?

30-dnevni preizkus HPE Agile Manager, kot SaaS, ali tudi kot lokalna namestitev (potreben strežnik in Oracle 11 ali 12): http://www8.hp.com/us/en/software-solutions/agile-project-management-software-development/try-now.html

Avtor / prevod: Robert Lubej

Domača stran HPE Agile Manager:

http://www8.hp.com/us/en/software-solutions/agile-project-management-software-development/

### ### ###

O podjetju Hewlett Packard Enterprise in oddelku HP Enterprise Security

Podjetje Hewlett Packard Enterprise je nastalo leta 2015 z razcepitvijo davnega leta 1939 ustanovljene korporacije Hewlett Packard na dva dela. HPE je v storitve za podjetja usmerjen dobavitelj, z naslednjimi oddelki - Enterprise Group (strežniki, shramba podatkov, omrežja, svetovanje in podpora), Enterprise Services, Software ter Financial Services. Varnostne rešitve spadajo pod oddelek Software, čeprav so nekatere med njimi na razpolago tudi kot vnaprej nameščene naprave.

Več o HP Enterprise Security najdete na spletnih straneh: https://www.hpe.com/us/en/home.html#

Dodatne informacije:

Daniel Bednjički, projektni vodja

daniel.bednjicki@real-sec.com

REAL security d.o.o.

Meljska cesta 1

2000 Maribor

tel.: 02 234 74 74

http://www.real-sec.com

info@real-sec.com