O-STA

Intel Security (McAfee): 5 in še nekaj strogo odsvetovanih a na žalost pogosto udejanjenih aktivnosti mladine na socialnih omrežjih

10.10.2016
Intel Security, vodilni dobavitelj varnosti z najobsežnejšo ponudbo vseh vrst rešitev za zaščito vseh vrst in velikosti strank, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

opominja starše naj bodo nekoliko (bolj) pozorni na to, kaj mladina počne na socialnih omrežjih, predvsem na to ali sledijo mnogim pogosto negativnim trendom, kot so razni izzivi, deljenje izzivajočih fotografij, nadlegovanje itd. Res pa je, da so mnogi najstniki danes toliko bolj seznanjeni z najnovejšo tehnologijo in imajo svoje pametne telefone, da jim starši pogosto ne morejo oz. nimajo volje slediti jim. Fecebook morda poznajo, pa še tam si mladina poleg profila, ki je krinka za starše, običajno ustvari vsaj še en dodaten profil, na katerem so veliko bolj aktivni. Ob tem pa uporabljajo še druge storitve, kot so Instagram in razni drugi Messenger-ji, katerih starši sploh ne poznajo. To predstavlja vedno večjo grožnjo, predvsem otrokom samim. Bodite pozorni na naslednje (do srede leta 2017 bodo verjetno popularni že drugi) močno odsvetovane trende in aktivnosti, ki pa jih večina mladine kljub temu počne. Poskusite se pogovoriti z njimi in jim predstaviti svoj pogled na stvari, družbeni pogled in zakaj teh stvari ne bi smeli početi. Torej:

· Nevarni selfiji: Mladina želi delati popolne avtoportrete, pri tem pa pogosto ignorira osnovna varnostna pravila. Nagibajo se preko ograj mostov ali teras, skozi okna avtobusov, se naslonijo na tigrovo kletko živalskega vrta, ali pa se postavijo tik zraven drvečega vlaka. In klikajo! Ekstremni primer so adrenalinski odvisneži, ki lazijo na vrhove stolpnic ali industrijskih zgradb. Pri tem jim z distribucijo slikovnega in video materiala "pomagajo" tudi strani tipa "click-bait", na primer klikaj.si, ki so za lažno kuliso "internetnega medija", saj ne ustvarjajo lastne vsebine, pripravljene objaviti tako rekoč karkoli, zgolj zato, da si ustvarjajo obiske na strani in s tem pritok denarja od prikazovanja reklam.

· Vse za popolno telo: Nekateri hujšajo v pasu do onemoglosti. Izziv za hujšanje je tudi nalaganje kovancev in drugih reči v vdolbino ključnice, več kot jih naložiš, bolj suh, lepši bi naj bil. Drugi počnejo kretenizme kot so sesanje kozarca, da se jim napihnejo ustnice. Roko na srce, današnji odrasli so tudi počeli take stvari še preden je prišel internet, primer - vakuumska pumpa za povečanje moškega spolnega organa, ali kaki nevarni lepotni pripomočki za ženske. Mnogi izzivi in testi bi naj določali kdo je lep in kdo ne, recimo test s kazalcem od bradi do nosu. Tisti, ki "testa ne opravijo" lahko razvijejo hude težave svojo samopodobo, ali pa postanejo žrtve zasmehovanja.

· Fotografije vozniških dovoljenj, potnih listov ipd.: Najstniki so vzhičeni, ko naredijo vozniški izpit ali kupijo karto za koncert popularne glasbene skupine, mlajši otroci ko dobijo svoj potni list ali osebno izkaznico. Mnogi delijo to veselje z vrstniki tako, da stvar takoj fotografirajo in jo objavijo. Tako početje je lahko zelo nevarno, saj izdaja občutljive osebne - domač naslov, starost, informacijo kam se bo najstnica odpravila v petek zvečer, idr.

· Video posnetki izzivov: Najstniki niso kot Marty McFly, ki se je naučil, da je tekmovanje z Needlesom neumno. So zelo dovzetni na izzive in hitro pripravljeni narediti veliko neumnost, da lahko s filmčkom pokažejo, kako pogumni so. Ali je to hitro pitje nevarne količine močnega alkohola, dirkanje z avtom ali motorjem z dvakratno dovoljeno hitrostjo, razbijanje avtobusnih postaj ali radarjev, nadlegovanje mimoidočih, organizirani pretepi idr. Vse te objave bodo v prihodnosti lahko imele hude posledice, če ne drugega pri sprejemanju v boljše šole ali službe.

· Fotografiranje na občutljivih lokacijah: Fotografiranje je ponekod prepovedano, na primer v muzejih. A to sploh še ni tako hudo, mnogi se fotografirajo na letališčih ali na obisku v tujini na strateških lokacijah, na katerih je domača policija, zaradi zadnja leta razvpitega terorizma, tako občutljiva, da lahko z neprevidnim početjem v trenutku uničijo počitnice celi družini.

· Popolno zaupanje spletnim prijateljem: Najstniki si pogosto ustvarijo vsaj en, običajno pa več lažnih profilov za Facebook in druga socialna omrežja. Istočasno sklepajo prijateljstva z ljudmi, vrstniki iz oddaljenih krajev, katerih v živo nikoli srečali niso. V bistvu pa sklepajo prijateljstva s profili, za katere ni nobene možnosti vedeti, ali je za profilom zares oseba, ki se predstavlja. Paradoksalno je, da sami ustvarjajo lažne profile, a hkrati, če jih opomniš na to, da je na drugi strani prav tako lahko nekdo popolnoma drug, takrat pa bodo to zanikali in trdili, da je 15-letni James stoodstotno 12-letni James in ne kak nepridiprav.

· Povabila na preživljanje počitnic: Včasih mladina zares vzpostavi dober odnos s pravo na drugi strani. Pogovori jih vodijo sem ter tja in kar naenkrat bo vaša najstnica zagotovila prijateljici iz Moskve posteljo za dvomesečne počitnice. Kar bi bilo morda lepo, a kaj, ko boste vi to izvedeli šele v trenutku, ko bo pozvonil zvonec in v vaši predsobi se bo znašlo neznano dekle z velikim kovčkom. Kaj sedaj???

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

https://blogs.mcafee.com/consumer/kids-5-unwanted-trends-social-media/

### ### ###

O podjetju Intel Security

Intel Security, del korporacije Intel, je eden od vodilnih in predvsem največjih ponudnikov varnostnih rešitev na svetu, kar dokazuje z velikim tržnim deležem in širokim naborom izdelkov. Preverjeni proaktivni varnostni produkti in storitve vseh vrst - zaščita končnih točk, varnost elektronske pošte in spletnega prometa, požarne pregrade in preprečevanje vdorov, SIEM ter druge varnostne rešitve in storitve v oblaku so namenjene zaščiti sistemov, omrežij in posameznih računalnikov ter prenosnih naprav. Z v hiši razvitimi inovativnimi rešitvami za domače uporabnike, podjetja, javne organizacije in ponudnike storitev se zagotavlja informacijska varnost, skladnost, preprečuje prekinitve v poslovanju, ohranja integriteto poslovnih podatkov, odkriva ranljivosti, nadzira in izpopolnjuje varnost sistemov.

Kupci rešitev Intel Security so največje vladne organizacije in mednarodne korporacije, a tudi milijoni domačih uporabnikov in družinskih podjetij. Za podjetjem je dolgoletna tradicija, velik del Intel Security je namreč nastal iz nekdanjega podjetja McAfee, ustanovljenega že leta 1987 kot prva komercialna proti-virusna rešitev, katerega je Intel prevzel leta 2011 in potem postopoma ukinil ime blagovne znamke.

Več o podjetju najdete na spletnih straneh: http://www.intelsecurity.com/

Dodatne informacije:

Matic Knuplež, PreSales Engineer
matic.knuplez@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Meljska cesta 1
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com