O-STA

Tokio med tremi najvišje uvrščenimi mesti na seznamu GPCI 2016; London in New York obdržala najvišji mesti, Pariz zdrsnil na četrto

18.10.2016 07:00 UTC
Poročilo neprofitne organizacije Mori Memorial Foundation razkriva najbolj privlačna mest na svetu

TOKIO, Japonska - (BUSINESS WIRE) - Inštitut za urbane strategije organizacije Mori Memorial Foundation, raziskovalni inštitut, ki ga je ustanovilo podjetje Mori Building, je danes predstavil svoje poročilo o letošnjem indeksu globalne moči mest Global Power City Index (GPCI) 2016. Prvo poročilo je bilo objavljeno leta 2008, v njem pa se ocenjuje in razvršča 42 velikih mest glede na njihov "magnetizem" oz. njihovo očitno splošno privlačnost za ustvarjalne posameznike in podjetja z vsega sveta.

Pričujoče pametno sporočilo za javnost vključuje multimedijske vsebine. Celotno sporočilo si lahko ogledate tukaj: http://www.businesswire.com/news/home/20161018005656/en/

Poročilo je pokazalo, da se je Tokio prvič povzpel med tri najvišje uvrščena mesta, potem ko je preteklih osem let zaporedoma pristal na četrtem mestu; k izboljšanju splošne ocene so pripomogle pozitivne ocene v kategorijah Kulturna interakcija, Primernost za življenje in Dostopnost. London se je petič zapovrstjo obdržal na najvišjem mestu kljub temu, da se mu je splošna ocena rahlo znižala. New York ni doživel večjih sprememb pri svoji uvrstitvi in se je prav tako že petič zaporedoma uvrstil na drugo mesto. Pariz je zdrsnil na četrto mesto, predvsem zaradi opaznega znižanja ocen v kategorijah Kulturna interakcija in Raziskave in razvoj; na omenjene ocene so najverjetneje vplivali teroristični napadi lanskega novembra.

Glavni poudarki

Tokio je prehitel Pariz in se povzpel na tretje mesto. Boljša uvrstitev je posledica številnih dejavnikov, vključno z znižanjem stopnje obdavčitve podjetij na Japonskem, povečanjem števila tujih obiskovalcev mesta in večjega števila neposrednih letalskih povezav s prekomorskimi kraji. Slabljenje japonske valute je imelo negativen vpliv na BDP Tokia, izraženega v ameriških dolarjih, vendar pa ta še vedno ostaja najvišji od vseh 42 mest v indeksu. Ocene v kategoriji Primernost za življenje so se izboljšale, predvsem zaradi nižjih stanovanjskih stroškov in nižjih življenjskih stroškov na sploh (oboje v ameriških dolarjih).

Londonu so se znižale ocene za BDP, rast BDP in splošne gospodarske rezultate, zato je tudi splošna ocena mesta malce nižja. Kljub temu pa je ohranil dobre rezultate na področju Kulturne interakcije, kjer je bila zabeležena rast števila obiskovalcev in študentov iz tujine, zato je britanska prestolnica obdržala svoj močen vodilni položaj. (Opomba: raziskava temelji na podatkih, zbranih pred glasovanjem o brexitu junija 2016.)

V Severni Ameriki New York ni doživel večjih sprememb pri svoji oceni in je v globalnem ostal na drugem mestu; še naprej je dosegal dobre rezultate v kategorijah Gospodarstvo, raziskovanje in razvoj in Kulturna interakcija. Los Angeles se je s 14. mesta povzpel na 13. Mesto je ohranilo visoke ocene v kategorijah Raziskovanje in razvoj in Kulturne interakcije. San Francisco, Chicago, Boston in Washington D.C. so se uvrstili na 24., 25., 27. in 29. mesto.

V Evropi se je Parizu ocena v kategoriji Kulturne interakcije znižala zaradi manjšega števila obiskovalcev iz tujine in mednarodnih študentov in tujcev. Po terorističnih napadih lanskega novembra se je razširila zaskrbljenost glede varnosti in število obiskovalcev se je znižalo, kar je, kot kaže, eden glavnih razlogov, da je Pariz zdrsnil s tretjega na četrto mesto na lestvici. Sicer je na lestvici Amsterdam zrinil Berlin z 8. na 9. mesto, medtem ko sta Dunaj in Frankfurt obdržala 10. in 11. mesto.

Znotraj regije Azija Pacifik je Singapur globalno ostal na petem mestu kljub znižanju splošne ocene mesta; opaženi so bili znaki stagnacije gospodarstva, kot sta upočasnitev rasti BDP in nižja skupna zaposlenost. Šanghaj se je s 17. mesta povzpel na 12. in izboljšal rezultat v vseh kategorijah. Sydney je izgubil dve mesti in končal na 14. mestu. Seul in Hong Kong sta se obdržala na šestem in sedmem mestu, medtem ko je Peking pridobil eno mesto in končal na 17. Kuala Lumpur, Taipei in Bangkok so se uvrstili na 32., 33. in 34. mesto.

Za več podrobnosti si oglejte http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml

"Pozitiven rezultat Tokia je posledica učinkov različnih reform v okviru politike Nacionalne strateške gospodarske cone kot tudi vpliva različnih mikroekonomskih dejavnikov in gospodarske politike [predsednika vlade Shinza] Abeja," je dejal Heizo Takenaka, direktor Inštituta za urbane strategije pri Mori Memorial Foundation. "Potrebne je več deregulacije, če želimo, da Tokio obdrži svoje 3 . mesto oz. da cilja na še višji mesti v okviru priprav na olimpijske in paraolimpijske igre Tokio 2020."

Dr. Hiroo Ichikawa, izvršni direktor Mori Memorial Foundation, je dejal: "London se je še obdržal na vodilnem položaju, ni pa jasno, kako bo odločitev za izstop in EU vplivala na uvrstitev mesta v prihodnje."

Za več komentarjev obiščite: http://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments2
(Med drugim komentarji tokijskega guvernerja Yurika Koika, londonskega župana Sadiqa Khana, seulskega župana Parka Won-Soona in amsterdamskega župana Eberharda van der Laana.)

Inštitut za urbane strategije pri Mori Memorial Foundation objavlja letna poročila GPCI od leta 2008. Indeks GPCI temelji na ocenjevanju 70 kriterijev v šestih kategorijah Gospodarstvo, Raziskovanje in razvoj, Kulturna interakcija, Primernost za življenje, Okolje in Dostopnost ter analizira prednosti in slabosti mest po svetu sredi vse večje tekmovalnosti. Za več podrobnosti obiščite www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies

Sporočilo za javnost v izvirniku je na voljo businesswire.com: http://www.businesswire.com/news/home/20161018005656/en/

Kontakt:

Vprašanja medijev
Weber Shandwick
Ayumi Matsubara, +81-90-9006-5841
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
moribldg@webershandwick.com

Vir: Mori Memorial Foundation

Foto: Glavna lestvica vseh 42 mest in funcijskospecifična razvrstitev prvih 10 mest (Grafika Business Wire)

Foto: Prvih 10 mest (Grafika: Business Wire)

Foto: Lestvica GPCI od leta 2008 do leta 2016 (Grafika: Business Wire)

Foto: Slike prvih petih mest na lestvici (Grafika: Business Wire)

Foto: Slika Tokia (Foto: Business Wire)

Video: Promocijski video GPCI

Logo


Distribucija Business Wire