O-STA

London utrdil vodilno mesto, New York se hitro dviguje, Tokio pa je obdržal 3. mesto na svetovni lestvici

Indeks globalne moči mest (GPCI) 2018 (Grafika: Business Wire)
GPCI celotna lestvica (44 mest) (Grafika: Business Wire)

18. oktober 2018, 03:40 UTC

Poročilo organizacije Mori Memorial Foundation GPCI 2018 razvršča 44 najbolj privlačnih mest na svetu

TOKIO - (BUSINESS WIRE) - V poročilu z naslovom Indeks globalne moči mest (GPCI) 2018, ki ga je danes objavil Inštitut urbanih strategij fundacije Memorial Foundation, raziskovalni organ Mori Building, vodilnega urbanega nepremičninskega podjetja v Tokiu, ostajajo London, New York, Tokio in Pariz, v tem vrstnem redu, na splošno najbolj privlačna mesta na svetu. Letno poročilo GPCI že od leta 2008 razvršča 44 velikih mest po "magnetizmu" oziroma skupni moči za privabljanje kreativnih posameznikov in podjetij s celega sveta. Mesta so razvrščena glede na 70 indikatorjev v šestih kategorijah: gospodarstvo, raziskave in razvoj, kulturna interakcija, primernost za življenje, okolje ter dostopnost.

To sporočilo za medije vsebuje multimedijske vsebine. Celotno poročilo si lahko ogledate tu: https://www.businesswire.com/news/home/20181017005307/en/

London sameva na vrhu, New York se hitro vzpenja, Tokio ustvarja razliko, Pariz pa okreva

Štiri vodilna mesta ostajajo ista kot lani, London, New York, Tokio in Pariz pa so obdržali tudi vrstni red od prvega do četrtega mesta. London nadaljuje s povečevanjem prednosti pred zasledovalci, višja pa je tudi ocena mesta, saj mu še vedno uspeva izkoriščati nezmanjšan zagon Olimpijskih in Paraolimpijskih iger leta 2012. Mesto je izboljšalo svojo doslej najšibkejšo točko, primernost za življenje, še naprej pa je premočno v kulturni interakciji. Čeprav obstaja negotovost glede izhoda Združenega kraljestva iz EU, ima London zaradi uravnovešenosti prednosti v več kategorijah potencial, da izzive spremeni v priložnosti, še poveča svoje močno vodstvo in nadaljuje kot najbolje ocenjeno mesto.

New York, ki je finančno krizo končno pustil za seboj, je zabeležil najvišji letni skok v oceni vse od začetka lestvice GPCI. Mestu so koristili učinki dobrih ocen za okolje za startupe ter za raznolikost možnosti za delovne prostore. New York je poleg tega zaradi izboljšane ocene v davkih za podjetja obdržal prvo mesto v kategorijah raziskave in razvoj ter gospodarstvo. Na prihodnje uvrstitve New Yorka bi lahko negativno vplivali učinki trgovinskih trenj na rast BDP ZDA, medtem ko kategoriji okolje in primernost za življenje ostajata precejšni šibki točki mesta. Tokio, ki je v vseh kategorijah razen v okolju med najboljšimi 10 mesti, se je zaradi izboljšanja pri skupnih delovnih urah prebil med najboljših 10 v primernosti za življenje. Tokio svojo oceno izboljšuje vse od leta 2015, vendar pa je tokrat prejel precej slabo oceno v zavezanosti klimatskim ukrepom in v kategoriji okolje padel z 12. na 29. mesto. Tokio želi enako kot London leta 2012 izboljšati svojo oceno pred in med gostovanjem Olimpijskih in Paraolimpijskih iger leta 2020. Pariz, ki je padel na četrto mesto zaradi več terorističnih napadov leta 2015, okreva in je izboljšal skupno oceno, vključno pri številu tujih obiskovalcev. Ker so Olimpijske in Paraolimpijske igre leta 2024 v Parizu zdaj uradno potrjene, je zelo verjetno, da bo Pariz s Tokiom tekmoval za rast v povezavi z igrami.

Ostali vrhunci (Mesta od petega mesta)

  • Singapur (5. mesto), ki že tradicionalno prejema dobre ocene v ekonomski svobodi, davkih za podjetja in mednarodnih konferencah, je sedaj prvi na svetu glede zadovoljstva zaposlenih z življenjem ter prvi v Aziji glede okolja za startupe. Izboljšanje ocene pri številu tujih obiskovalcev in visoka ocena pri številu tujih prebivalcev sta Singapur vzpostavila kot vodilno središče za posel v Aziji.

  • Amsterdam (6. mesto) še naprej ostaja dobro ocenjeno kot podporno mesto za posel, ki je pripravljeno za tehnologijo. Mesto je bilo prvo v pripravljenosti za IKT in osmo v okolju za startupe. Poleg tega je bilo ocenjeno kot mesto, ki ponuja dobro kakovost življenja: na drugo mesto se je uvrstilo v zadovoljstvu zaposlenih z življenjem, kjer je moralo prednost prepustiti zgolj Singapurju. Amsterdam, skupaj z bližnjim Frankfurtom (15. mesto), je dobil tudi visoko oceno v kategoriji dostopnost (6. skupno).

  • Seul (7. mesto) je ponovno dobil visoko oceno v raziskavah in razvoju, tretji je bil v številu raziskovalcev, peti v izdatkih za raziskave in drugi v številu patentov. Med azijskimi mesti je bil Seul prvi v zavezanosti klimatskim ukrepom (14. skupno) in recikliranju odpadkov (1. skupno).

  • Berlin (8. mesto) je dosegel najvišje mesto v primernosti za življenje in šesto mesto v kulturni interakciji, saj ponuja obilo priložnosti v tej kategoriji. Močne točke Berlina so v kategoriji okolje, kjer je prvi v Evropi (četrti skupno) v recikliranju odpadkov in najboljši med top 10 mesti (peti skupno) v zelenih površinah.

  • Hongkong (9. mesto) je bil skupno peti v kategoriji gospodarstvo. Politike, prijazne podjetjem, so mesto uvrstile na prvo mesto v ekonomski svobodi in na drugo v davkih za podjetja. Zahvaljujoč dobro delujočemu pristanišču se je Hongkong uvrstil na prvo mesto v mednarodnih tovornih tokovih. Bil je tudi prvi v Aziji (tretji skupno) v najboljših univerzah na svetu.

  • Sydney (10. mesto) je peti v ekonomski svobodi in sedmi v raznolikosti možnosti za delovne prostore. Odlično se je odrezal tudi v kategoriji okolje, kjer je bil najboljši med top 10 mesti GPCI. Odlična kakovost zraka je bila najbolje ocenjena glede na gostoto SO2 in NO2 ter Sydney uvrstila na četrto mesto glede na gostoto delcev v zraku. Sydney je bil šesti v zavezanosti klimatskim ukrepom.

Izvorno različico si lahko ogledate na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20181017005307/en/


Kontakti

Za dodatne informacije:
Mori Memorial Foundation
Institute for Urban Strategies
Peter Dustan, +81-3-6406-6800
Fax: +81-3-3578-7051
info@mori-m-foundation.or.jp
http://mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/
ali
kontakt za mednarodne medije
Weber Shandwick
Reina Matsushita / Kaya Tanabe,
Tel: +81-(0)80-2375-0295 / +81(0)90-7726-7027
E-pošta: moribldg@webershandwick.com

Vir: Mori Memorial Foundation