O-STA

Konferenca Arms Directive, ki jo organizira FIREARMS UNITED, razkriva hude nepravilnosti v predlogu Evropske komisije.

Evropski parlament, Bruselj, 16. november 2016

Več kot 200 deležnikov je na konferenci FIREARMS UNITED (FU), ki jo organizirajo Evropska ljudska stranka (EPP), Evropski konservativci in reformisti (ECR) ter Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), podprlo poziv govorcev k popolni zavrnitvi predloga Evropske komisije.

Po tem ko Evropski komisiji ni uspelo izvesti presoje vpliva, je ustanoviteljica FU Katja Triebel izvedla lastno raziskavo in razkrila netočno statistiko in napačne zaključke Komisije. Predstavniki športnih strelcev in zbirateljev strelnega orožja so izpostavili negativni učinek, ki ga predlog ima na njihove zakonite dejavnosti in dediščino. Sopredsedujoči Stefano Maullu (EPP), Bernd Kölmel (ECR), Jussi Halla-Aho (ECR) in Dita Charanzova (ALDE) so izrazili svoje pomisleke ter obljubili, da bodo zaščitili pravne lastnike.

Nepremišljen predlog Komisije je ustvaril proti-evropsko vzdušje med 200 milijoni zakonitimi lastniki strelnega orožja, kar je dodatno prispevalo k upadajoči priljubljenosti EU med državami članicami in v schengenskem območju na splošno. Eden izmed govorcev, ki je poslanec v švicarskem zveznem parlamentu, je zatrdil, da njegovi državljani, ki živijo v državi z eno najvišjih števil lastnikov strelnega orožja na svetu in eno najnižjih stopenj nasilnega kriminala, ne bodo sprejeli uvedbe dodatnih pravil EU glede strelnega orožja. Če se po parlamentarnem glasovanju predlog ne zavrne, je zelo verjetno, da se bo odvil obvezujoči referendum, zaradi katere bi Švica izstopila iz odločanja EU.

"Evropska komisija se zavzema za uvedbo direktive kljub vsem podatkom, ki dokazujejo, da z njo ne bo dosegla ničesar v smeri boja proti terorizmu, znižanja stopnje umorov ali preprečevanja pokolov. V resnici bo zgolj dodatno odtujil državljane, ki spoštujejo zakonodajo, in preusmeril sredstva stran od boja proti nezakoniti trgovini z orožjem," je rekel Tomasz Stępień, predsednik Firearms United.

KONTAKT:

Tomasz Stepien
+48 660 792796
tomasz.stepien@firearms-united.com