O-STA

Direktiva EU o strelnem orožju: Komisija skuša zaradi bojazni pred porazom vsiliti svojo agendo

Bruselj, 8. decembra 2016

Kompromisi, ki so bili doseženi v dogovoru med Svetom EU in Evropskim parlamentom, niso navdušili lobija zagovornikov zakonitega strelnega orožja. So pa stisnili v kot Evropsko komisijo, ki si brezupno prizadeva preprečiti izgubo ugleda in boleč poraz v zvezi s svojim zgrešenim predlogom, ki ni podkrepljen s študijami z ocenami posledic. Komisija je obenem predstavila napačne podatke o kriminalu s strelnim orožjem, ki jih je pravkar ovrglo poročilo TRANSCRIME, ki ga financira EU: uporaba zakonitega strelnega orožja v kriminalnih dejanjih povsod po EU je daleč od tistega, kar trdi komisija.

Strategija Junckerjeve ekipe je sedaj usmerjena v Svet, za katerega pričakuje, da bo sklical glasovanje, v katerem bo 28 članic enotno podprlo nekatere od kompromisnih rešitev, ki so bile dogovorjene v tristranskih pogovorih s parlamentom. Njen cilj je odpraviti besedilo, ki stoji na poti njenega predloga popolne prepovedi vsega avtomatskega strelnega orožja, vključno z neprecenljivimi zgodovinskimi primerki, ki so v lasti priznanih zbiralcev, in civilnimi polavtomatskimi puškami AR in AK, ki se uporabljajo v športnih strelskih disciplinah. Strategijo komisije spremlja medijska retorika, ki nakazuje, da se komisija postavlja v položaj, ko parlament in Svet obtožuje, da s poslušanjem strelskega lobija neodgovorno tvegata varnost svojih državljanov.

Komisija z vztrajnim zagovarjanjem tega dosjeja tvega, da bo ogrozila zgodovinsko dediščino, zasebno lastnino, športne discipline in na sto tisoče delovnih mest. Obenem ogroža prihodnost EU, saj milijone državljanov EU, ki so zakoniti lastniki strelnega orožja, sedaj postavlja v dilemo, ali naj na prihodnjih nacionalnih volitvah podprejo evroskeptične stranke.

KONTAKT:

Tomasz Stepien

+48 660 792796

tomasz.stepien@firearms-united.com