O-STA

32-ti Kyoto Prize: Fundacija Inamori je počastila prominentne osebe s področij robotike, medicine in filozofije

Ljubljana, 2. december 2016 - Strokovnjak s področja robotike dr. Takeo Kanade, znanstvenik na področju medicine dr. Tasuku Honjo in filozofinja dr. Martha Craven Nussbaum, so prejemniki nagrade Kyoto Prize za življenjsko delo, ki so jo podelili 10. novembra v nekdanji cesarski prestolnici Kyoto. Kyoto Prize je poleg Nobelove nagrade eno od najvišjih svetovnih priznanj za življenjske dosežke izjemnih osebnosti na področjih kulture in znanosti.

Fundacija Inamori z nagrado Kyoto Prize vsako leto izkaže spoštovanje za življenjsko delo posameznikom, ki so se na področjih znanosti in kulture proslavili z izjemnimi dosežki. Svečana podelitev je letos že 32. po vrsti. Trije lavreati s področij Umetnost in filozofija, Napredne tehnologije in Temeljne znanosti, so prejeli nagrado v Kyoto International Conference Centru v nekdanji cesarski prestolnici Kyoto. Na podelitvi je bila prisotna tudi princesa Takamado, slovesnosti pa se je udeležilo več kot tisoč povabljencev iz sveta znanosti, kulture in politike z vsega sveta. Nagrada vključuje diplomo, Kyoto Prize medaljo in denarno nagrado v višini 50 milijonov jenov (približno 430.000 evrov).

The Kyoto Prize: Nagrada prežeta s tradicijo

Nagrado Kyoto Prize je leta 1984 ustanovil Kazuo Inamori, ustanovitelj korporacije Kyocera, japonske tehnološke skupine s sedežem v Kyotu na Japonskem.

Fundacijo Inamori, ki jo je prav tako ustanovil Kazuo Inamori, vsako leto novembra podeljuje nagrade v treh kategorijah: Napredne tehnologije,Temeljne znanosti ter Umetnost in filozofija.

Prejemniki prestižnih nagrad so bili v 32-letni zgodovini številne prominentne osebnosti,med drugimi pokojna koreografinja Pina Bausch, filozof Jürgen Habermas, japonski modni oblikovalec Issey Miyake, francoski skladatelj Pierre Boulez, umetnika Maurice Béjart in Roy Lichtenstein, primatologinja Jane Goodall in molekularni biolog Yoshinori Ohsumi, ki je letos za svoje raziskave prejel tudi Nobelovo nagrado.

Več informacij o Kyoto Prize in Fundaciji Inamori dobite na naslovu http://www.kyotoprize.org/en/.

Za več informacij o podjetju Kyocera obiščite http://global.kyocera.com.

#

O nagradi Kyoto Prize
Fundacijo Inamori je leta 1984 ustanovil dr. Kazuo Inamori, ustanovitelj in danes upokojeni predsednik japonske korporacije Kyocera, ki proizvaja široko paleto elektronskih naprav, izdelkov in komponent iz napredne keramike ter polprevodnikov, s sedežem v Kyotu. Z nagrado Kyoto Prize, Fundacija Inamori vsako leto nagrajuje posameznike, ki so se izkazali z izjemnimi dosežki na področjih naprednih tehnologij, osnovnih znanstvenih disciplin ter umetnosti in filozofije.

O podjetju Kyocera

Kyocera Corporation, s sedežem v japonskem Kyotu, je eden vodilnih proizvajalcev komponent iz visokotehnološke keramike namenjenih tehnološki industriji. Strateško pomembna področja v skupini Kyocera, ki jo sestavlja 226 podružnic (31. marca 2015), so informacijske in komunikacijske tehnologije, izdelki za izboljšanje kakovosti življenja in okolju prijazni izdelki. Tehnološka skupina je pravtako eden od največjih proizvajalcev solarnih energetskih sistemov, z nameščenih več kot 6 gigavatov moči solarne energije po vsem svetu.

Kyocera se na seznamu največjih javnih družb na svetu, Global 2000 revije Forbes, uvršča na 552. mesto. Zaposluje preko 68.000 ljudi po vsem svetu in je v fiskalnem letu 2014/2015 doseglo približno 11,74 milijard € prometa.

Podjetje kaže tudi aktivni interes za kulturo. Kyoto Prize, cenjeno mednarodno nagrado, vsako leto podeljuje Fundacija Inamori posameznikom ali skupinam, ki so pomembno prispevali na področjih znanosti, kulture in duhovnega napredka človeštva (nagrada je preračunano vredna 360.000 € za vsako kategorijo*).

O podjetju Xenon forte

Podjetje Xenon forte sodeluje s Kyocero že od leta 1989, status nacionalnega distributerja je pridobilo leta 1997, julija 2002 pa postalo njen direktni partner. Skupaj s podjetji Xenon forte - Zagreb d. o. o., Xenon forte Sarajevo d. o. o. in Xenon forte Montenegro d. o. o. skrbi za marketing, tehnično podporo in distribucijo izdelkov Kyocera Document Solutions v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Črni gori. Osnovna dejavnost podjetja je informacijski inženiring, kar zagotavlja odlično osnovo za razvoj uporabniških storitev, tehnično podporo in razvoj aplikacij za podjetje Kyocera.

Več informacij:

Xenon forte, d. o. o.

Ciril Kraševec, direktor

Leskoškova 11, 1000 Ljubljana

Tel.: (01) 5484 800

Faks: (01) 5484 819

E-pošta: ciril@xenon-forte.si

Spletna stran: www.xenon-forte.si