O-STA

Peticija proti širitvi pooblastil redarjev je zbrala že 2500 podpisov!

Pirati smo s peticijo proti širitvi pooblastil redarjev zbrali že 2500 podpisov. Do prve obravnave novele zakona v decembrskem zasedanju v Državnem Zboru, bomo zbrali in prinesli 5000 podpisov proti nespametni noveli zakona in zahtevali, da iz zakona črtajo širjenje redarskih pooblastil!

Vladi Republike Slovenije želimo dopovedati, da občinski redarji bolj kot še več pooblastil potrebujejo primerno izobraževanje za izvajanje tistih, ki jih že imajo. Občinski redarji ne pišejo le kazni za napačno parkiranje, ampak so poleg tega odgovorni tudi za javni red in mir, preprečevanje in kaznovanje prekrškov v povezavi z uničevanjem okolice, javne in zasebne lastnine.

Z novelo zakona o občinskem redarstvu redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim. Najbolj pereča sprememba je prav uporaba telesne sile in odvzem prostosti ter namen uporabe plinskega razpršilca.

Pirati verjamemo, da je občinsko redarstvo potrebno, ne potrebujemo pa manj plačanih in nezaželenih policistov, ki to niso. Od države zahtevamo pravično obravnavo občinskih redarjev in jasne ločnice med nalogami redarjev in nalogami policistov. Nad delom ravno tako potrebujejo zunanji strokovni nadzor. To je temelj naše peticije in našega sporočila.

Lep pozdrav,

Pirati