O-STA

Telekom Slovenije je v mobilnem omrežju dosegel hitrost prenosa podatkov preko 900 Mbit/s, ob tem pa vključil tudi tisočo lokacijo LTE/4G

V teh dneh so strokovnjaki Telekoma Slovenije opravili testiranja prenosnih hitrosti v mobilnem omrežju in v laboratorijskem okolju dosegli hitrost, ki je presegla 900 Mbit/s, v zunanjih pogojih pa so na mobilnem terminalu dosegli hitrost prenosa podatkov 881 Mbit/s. Ekipa Telekoma Slovenije je navedene hitrosti, ki jih z uporabo frekvenčnih pasov 1800 MHz in 2600 MHz omogoča tehnologija LTE Advanced, dosegla z LTE-terminalom, kategorije 16 (Cat16); navedene naprave bodo uporabnikom predvidoma na voljo v naslednjem letu. Ob tem je Telekom Slovenije v sredo, 14. decembra, v svoje mobilno omrežje LTE/4G vključil bazno postajo v kraju Žerjav, v občini Črna na Koroškem, ki je tako postala tisoča lokacija s signalom LTE/4G.

"Z opravljenimi testiranji, na katerih smo v mobilnem omrežju dosegali hitrosti okoli 900 Mbit/s, dokazujemo, da smo pripravljeni na storitve prihodnosti. Za tako visoke prenosne hitrosti so namreč potrebne številne napredne funkcionalnosti, ki jih zaenkrat podpirajo prototipni LTE-modemi. Zaradi vedno večjih potreb naših uporabnikov po hitrem in zanesljivem mobilnem prenosu podatkov zmogljivost našega omrežja nenehno nadgrajujemo, s čimer zagotavljamo najboljšo kakovost storitve. Naslednja stopnja v razvoju mobilnih omrežij je tehnologija LTE Advanced Pro, s katero bomo uporabnikom zagotavljali še višje prenosne hitrosti od obstoječih, obenem pa bo bistveno izboljšana odzivnost. Izboljšana platforma bo omogočala razvoj novih storitev in različnih funkcionalnosti, s katerimi bomo poenostavljali življenja naših uporabnikov in v dobi zlivanja storitev omogočali enako izkušnjo ne glede na to, ali bodo uporabljali optična ali mobilna omrežja," je ob uspešno izvedenih testiranjih dejal Matjaž Pogačnik, direktor Sektorja za dostopovna omrežja v Telekomu Slovenije.

Z vključeno tisočo lokacijo je Telekom Slovenije z mobilnim omrežjem LTE/4G pokril kraj Žerjav v občini Črna na Koroškem. Uporabniki Telekoma Slovenije v mobilnem omrežju LTE/4G sicer prenesejo že več kot 80 % celotnega podatkovnega prenosa, v primerjavi z letom 2015 pa se je prenos podatkov povečal za okoli 40 %. Prav tako se je za okoli 40 % v omrežju Telekoma Slovenije povečalo število LTE-naprav. Telekom Slovenije sicer z omrežjem LTE/4G pokriva že preko 97 % prebivalstva.

Uporabnikom sta vedno bolj pomembna visoka prenosna hitrost in odzivnost (majhna latenca), kar omogoča prenos videoposnetkov visoke ločljivosti, ogled 4K in 360-stopinjskih vsebin ter izjemno zmogljivo mobilno širokopasovno povezljivost, ki je ključna za storitve v oblaku, povezovanje naprav, spletne igre in razvoj interneta stvari.

V decembru lahko naročniki mobilnih paketov Telekoma Slovenije izkoristijo praznično ponudbo za hitri mobilni prenos podatkov v omrežju LTE/4G - za 1 evro jim je na voljo 24-urni neomejeni prenos podatkov v mobilnem omrežju Telekoma Slovenije. Za vklop storitve uporabniki pošljejo SMS z vsebino DAN I na številko 1918. Storitev lahko uporabniki vključijo večkrat, in sicer po tem, ko 24-urni zakup že izkoristijo.